Ako Bajden pobijedi, žena će biti prvi put potpredsjednik SAD - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ako Bajden pobijedi, žena će biti prvi put potpredsjednik SAD

U ovom trenutku čini se da je Džozef Bajden bliži pobedi na izborima u SAD, a to znači da će Amerika prvi put u istoriji imati ženu na mjestu potpredsjednika – Kamalu Haris koja je, kako smatra Stevan Nedeljković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative, simbol američkog sna.

Ono što Kamalu Haris čini simbolom američkog sna jeste to, kaže Nedeljković, što je kćerka emigranata iz Jamajke i Indije, osoba koja je studirala tradicionalne afroameričke koledže, koja se grčevito borila da bi opstala i napredovala u karijeri.

Nedeljković navodi da je Kamala Haris bila javni tužilac u San Francisku, zatim javni tužilac u Kaliforniji i vrlo brzo postala senatorka i ističe da ne treba zaboraviti da ona ima samo 56 godina, a da je već vrlo uticajna figura ne samo u demokratskim krugovima, nego generalno u SAD.

Kako kaže Nedeljković, Kamala Haris ima puno prednosti, vrlo je vešt govornik, vješt je političar, ima ogromno iskustvo i u oblasti politike i prava, ali ima i nekoliko mana, a jedna od ključnih mana, prema njegovom mišljenju, jeste politička nestabilnost, odnosno nestabilnost u pogledu različitih politika koje je podržavala.

Nedeljković navodi i da je nedosljednost u podržavanju politika koštala i trke za demokratsku nominaciju iako je, kaže, imala solidne šanse u novembru 2019. godine.

“Vrlo je teško politički profilisati i odrediti Kamalu Haris. Ona potpada pod umereno krilo Demokratske partije, ali je istovremeno pragmatičnija od dobrog dijela umerenjaka tako da je na pola puta između umerenog i lijevog krila partije i na taj način bi mogla da predstavlja dobar spoj i da ima važnu ulogu u administraciji Džozefa Bajdena”, kaže Nedeljković.

Potpredsjednik ima vrlo značajnu ulogu u SAD, drugi je ključni čovjek, a pored toga što je potpredsjednik, on je i predsjednik Senata.

Nedeljković kaže da ako se pogledaju funkcije koje obavlja potpredsjednik, vidi se da je njegova uloga značajna u domenu nacionalne bezbjednosti i vrlo je važan šraf u funkcionisanju sistema koji se naziva Sjedinjene Američke Države.

Potpresjednik ima još jednu značajnu ulogu, dodaje Nedeljković i navodi da najčešće zauzima važno mjesto u okviru partije i samim tim predstavlja dobru vezu između predsjednika i Kongresa.

U tom smislu, Nedeljković smatra da će Džozef Bajden, ako postane predsjednik SAD, imati problema sa Kamalom Haris, sa kojom se razlikuje i po pitanju plana za ekologiju, reforme naftne industrije SAD i to ne samo ukidanja subvencija, već potpunog ukidanja naftne industrije.

Takođe, Nedeljković dodaje da se razlikuje i njihov plan za zdravstvenu zaštitu.

“Džozef Bajden, ako postane predsednik, imaće puno problema. Prvo će morati da usaglasi različite struje u okviru svoje partije, a s obzirom da deluje da će republikanci zadržati Senat, onda će tek doći na red i usaglašavanje sa njima”, kaže Nedeljković.

S obzirom da Kamala Haris nema preterano bogato spoljnopolitičko iskustvo, Nedeljković nije siguran koliko će se u prvim godinama mandata baviti spoljnom politikom, a samim tim i Srbijom.

“Bavljenje nama biće prepušteno nekim nižim činovnicima u okviru Stejt departmenta, što znači da se na neki način mi vraćamo na period od 2008. do 2016. godine – na zamenike pomoćnika državnog sekretara, eventualno pomoćnike državnog sekretara”, kaže Nedeljković.

Primjećuje da to nije nužno loše, ali da može da bude s obzirom da će te funkcije obavljati ljudi koji su devedesetih godina stasavali u Stejt departmentu i koji imaju određeno naslijeđe i određene stavove prema Srbiji.

“Ono što Srbija može da očekuje jesu značajniji pritisci u pogledu rešavanja statusnog pitanja Kosova, samo ovog puta ne samostalno od strane SAD, već koordinisano sa zemljama članicama EU”, zaključuje Nedeljković.

Danas objavljeno

Kon prognozirao kada dolazi boljitak, ali i svadbe

M.

Vučić: Zadovoljan sam ako BiH raste brže

M.

Napad u džamiji u Tirani, pet povrijeđenih

M.

Ostavite komentar