16. Aprila 2021.

Akio Tojoda: Svjetska automobilska ličnost godine

Big Portal

Navikli ste da na našem sajtu čitate o izborima za automobil godine a ovog puta, za promenu, donosimo vest o proglašenju svetske automobilske ličnosti godine.

Nagrada “World Car Person of the Year” ove godine otišla je u ruke predsednika Toyote, Akija Tojode. Ovo priznanje dodelio mu je žiri sastavljen od preko 90 specijalizovanih novinara iz čitavog sveta.

“Akio Tojoda je harizmatični predsednik i izvršni direktor Toyota Motor Corporation, koji već godinama uspešno oblikuje svoju kompaniju. Tokom 2020, pod njegovim vođstvom, Toyota je ostala profitabilna, uprkos COVID-19 krizi, štiteći tako radna mesta širom sveta”, kaže se u obrazloženju nagrade.

“U ime svih 360.000 radnika Toyote širom sveta, hvala vam na ovoj izuzetnoj časti. Međutim, ako se slažete, izmenio bih ime ove nagrade iz ‘ličnost godine’ u ‘ljude godine’, jer je samo zajednički napor svih naših zaposlenih, partnera i dobavljača širom sveta učinio od Toyote to što je ona danas”, istakao je Tojoda.

Akio Tojoda priključio se Toyoti 1984, nakon što je diplomirao pravo na Univerzitetu Keio, a zatim završio i postdiplomske studije poslovne administracije na Babson koledžu u SAD.

Nakon rada u mnogo različitih poslovnih područja u Japanu i inostranstvu, ušao je u upravni odbor Toyote 2000. godine.

Obavljao je mnoge visoke funkcije i bio izvršni potpredsednik, pre nego što je postao predsednik kompanije 2009.

Nagrada Svetske automobilske ličnosti godine nastala je 2018. kao priznanje za pojedinca koji je dao značajan doprinos svetskoj automobilskoj industriji u prethodnoj godini.

To je jedna od šest nagrada koje godišnje dodeljuje program “World Car Award”, pokrenut 2003. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare