5. Oktobra 2019.

AKCIJA U PORODIČNIM AMBULANTAMA: Cilj pregledati 80.000 stanovnika Banjaluke

Big Portal

Pregledi su besplatni i u narednom periodu obuhvatiće stanovništvo od 18 do 70 godina,u svakoj od 57 mjesnih zajednica na području grada.

Direktorica banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović, ukazala je na to da je cilj da u idućih godinu dana bude preventivno pregledano 80.000 stanovnika našeg grada.
– Akcija se fokusira na najrizičnija ili tipična oboljenja, a to su kardiovaskularna i maligna oboljenja. Uz preglede, ukazaćemo građanima i na sve faktore rizika kao što su neadekvatna ishrana, pušenje, alkoholizam, smanjena fizička aktivnost i slično.

Ova akcija trebalo bi da postane redovna aktivnost koja bi obuhvatila preventivne preglede stanovništva sa većim riziko faktorima, a sve s ciljem da se smanji broj oboljenja ili fatalnih ishoda – rekla je Todorovićeva i pozvala sve sugrađane da se odazovu akciji, jer su pregledi potpuno besplatni.

Nakon početka akcije u Motikama, gdje će pregledi biti obavljani 6. i 7. oktobra, tokom ovog mjeseca pregledi biti će organizovani i u sljedećim terminima: Česma (12. i 13. oktobar), Šargovac (od 19. do 22. oktobra), Agino selo (26. oktobar) i Bočac (27. i 28. oktobar). Svi pregledi biće obavljani u ambulantama porodične medicine u navedenim naseljima, a raspored po ostalim mjesnim zajednicama biće naknadno objavljen.

Iz Doma zdravlja napominju da su iz preventivnih pregleda isključeni oboljeli od malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa, kao i stanovništvo kod kojeg je urađena dijagnostika na navedene maligne bolesti i drugi preventivni pregledi unutar jedne godine, te trudnice i porodilje unutar šest mjeseci nakon poroda.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare