1. Oktobra 2020.

Akcija “Identitet”: Hapšenja zbog zloupotrebe ličnih podataka

Big Portal

Akciju su proveli policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave krimanalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnji sa policijskim upravama Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Foča i Bijeljina.

U saopštenju MUP-a navodi se da su slobode lišeni N.M. i S.T. iz Prijedora, N.L. iz Doboja, D.P. iz Bijeljine i A.R. iz Han Pijeska zbog postojanja osnova sumnje sa su počinili krivično djelo neovlašteno korištenje ličnih podataka. Protiv njih biće podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu.

Dodaje se da su u okviru akcije izvršeni pretresi lokacija koje koriste ova lica i tom prilikom je pronađeno i oduzeto više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka.

  • Lica se sumnjiče da su suprotno uslovima određenim zakonom, bez saglasnosti građana pribavljali, obrađivali, saopštavali, dijelili i koristili lične podatke građana, nakon čega su ti podaci zloupotrebljavani na raznim platformama za klađenje, a nakon toga fotografije ličnih podataka (ličnih karata, putnih isprava, privremenih ličnih karata itd.) su prodavane trećim licima, gdje je na taj način oštećeno više stotina lica iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane budu oprezni prilikom davanja ličnih podataka i da ih ne dijele, odnosno da ne šalju fotografije ličnih podataka (ličnih karata, putnih isprava, vozačkih dozvola), kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare