11. Oktobra 2019.

Akcija Grada i Doma zdravlja: Za dva dana pregledana 153 pacijenta

Big Portal

Cilj ovog programa je prevencija i rano otrkivanje bolesti sa posebnim osvrtom na maligna oboljenja. Pregledi su besplatni i u narednom periodu obuhvatiće stanovništvo od 18 do 70 godina starosti u svakoj od 57 mjesnih zajednica na području grada.

– Građani su zainteresovani za preventivne preglede jer na jednom mjestu mogu da dobiju sve usluge i dijagnostiku, bez čekanja i naručivanja. Prema prvim podacima, 245 pacijenata pozvano je za različite usluge, a došlo je njih 153, što je jako dobar odziv – pojasnila je direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović.

Kako precizira, kod 76 pacijenata urađen je ultrazvuk stomaka, male karlice i dojki, za 37 pacijentkinja Papa test, te 31 mamografija, na pokretnom mamografu.
– Očitali smo tri patološka nalaza koja će ići u dalju dijagnostiku, ne mora da znači da je u pitanju nešto maligno, ali se svakako mora detaljnije obraditi – istakla je ona.

Nakon Motika, slijedi naselje Česma gdje su pregledi zakazani ovog vikenda, a do kraja mjeseca akcija je najavljena još u ambulantama porodične medicine u: Šargovcu, od 19. do 22. oktobra, Aginom selu 26. oktobra, te Bočcu 27. i 28. oktobra. Raspored po ostalim mjesnim zajednicama biće naknadno objavljen.

Plan je da u idućih godinu dana bude preventivno pregledano 80.000 stanovnika grada. Svi koji ne dobiju poziv, mogu da se jave u svoju ambulantu porodične medicine i zakažu pregled.

Iz Doma zdravlja napominju da su iz preventivnih pregleda isključeni oboleli od malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa, kao i stanovništvo kod kojeg je urađena dijagnostika na navedene maligne bolesti i drugi preventivni pregledi unutar jedne godine, te trudnice i porodilje unutar šest meseci nakon poroda.

Oboljenja
Preventivni pregledi u okviru programa “Za tvoje dobro” odnose se na sljedeća obolenja: prevencija i rano otkrivanje raka grlića materice, raka dojke, fizikalni pregled dojki, ultrazvuk dojki, mamografija, rano otkrivanje raka debelog crijeva i rektuma, raka prostate, povišenog krvnog pritiska, povišenog šećera i holesterola u krvi, indeksa tjelesne mase, te upotreba duvana.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare