AKCIJA “FARMER” Određen jednomjesečni pritvor Desnici Radivojeviću - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

AKCIJA “FARMER” Određen jednomjesečni pritvor Desnici Radivojeviću

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva KS i odredio jednomjesečni pritvor Desnici Radivojeviću, bivšem ministru u Vladi FBiH.

Pritvor je određen zbog opasnosti da bi mogao ometati istragu, uticati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo.

Radivojević je uhapšen u aferi “Farmer”, koja se odnosi na nezakonitu podjelu kineskih traktora.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ustvrdilo je na jučerašnjem ročištu da je grupa kojom je rukovodio uhapšeni i pritvoreni Ivica Mladina, umjesto Zeničaninu Aganu Valentiću, koji je tražio pomoć, traktor na kraju dodijelila Radivojeviću, a da je za tu protuuslugu bivši ministar iz budžeta FBiH dao 5.000 maraka.
Valentić, svjedok Tužilaštva, na taj je način, kako tvrdi tužiteljka Nevena Alićehajić, samo fiktivno dobio traktor koji je, umjesto kod njega u Zenici, završio na imanju Radivojevića u Srebrenici. Istragom je utvrđeno da je Radivojević ovaj traktor, koji je platio budžetskim parama, dao na korištenje komšiji u Bratuncu, gdje je na kraju i pronađen.

Radivojević je sve ove navode demantovao. Rekao je da, osim Mladine, osumnjičene ne poznaje, ali i da je njegov grijeh što je na sjednici Vlade glasao za izvještaj o podjeli donacija, koji nije ni pročitao.

(Avaz)

Danas objavljeno

Sastanak u Beču o obnovi nuklearnog sporazuma sa Iranom

M.

Ugašen požar u fabrici „Sloboda“, evakuisano desetak porodica

M.

Danas su Duhovi, praznik Svete Trojice

M.

Ostavite komentar