Ajkula nađena hiljadama kilometara od doma: Zašto je to "neuobičajeno otkriće"? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ajkula nađena hiljadama kilometara od doma: Zašto je to “neuobičajeno otkriće”?

Prirodnjački stručnjaci iznenađeni su otkrićem grenlandske ajkule u zapadnom delu Karipskog mora, više od 6.000 kilometara daleko od voda koje se smatraju njenim prirodnim staništem.

Devanši Kasana, student sa Univerziteta u Floridi, radio je zajedno sa lokalnim ribarima na označavanju tigar ajkula kod obale Belizea, gde se nalazi drugi po dužini najveći koralni greben.

Nakon čitave noći pecanja, označavanja i puštanja, taman kad je tim hteo da se vrati nazad na obalu i počeo da namotava najlone, na kraju jednog su imali nešto potpuno neuobičajeno.

“Izgledala je staro, drevno. Kao neki dugački kamen koji je oživeo”, opisali su životinju.

“Isprva sam mislio da mora da je nešto drugo. Znao sam da je neuobičajeno otkriće i da ribari oko mene nisu videli ništa slično od kada se bave time”, kaže Kasana.

Student je poslao fotografiju Demijanu Čepmanu, direktoru Istraživačke laboratorije i akvarijuma za zaštitu ajkula i raža.

Njegov odgovor je bio – grenlandska ajkula.

Malo se zna o grenlandskim ajkulama, ponajviše zbog toga što žive u vrlo hladnim morima i velikim dubinama. One su neka od najdugovečnijih stvorenja na svetu i mogu da žive duže od 400 godina.

Otkriće je navelo naučnike da bi grenlandske ajkule mogle da budu raširenije nego što se ranije mislilo i da žive čak i u tropskim morima, ali na većim dubinama nego u arktičkim morima.

Mesto gde je pronađena u Karipskom moru je početak velikog poniranja koralnog grebena do dubine od 2.900 metara što znači da je voda dovoljno hladna za grenlandske ajkule.

Danas objavljeno

Metalika svira prva dva albuma na posebnom koncertu

Vanja A

Dječaci spasili povrijeđeno štene i položili ispit humanosti

Vanja A

Prvi pravi trejler za The Last of Us TV seriju

Vanja A

Ostavite komentar