Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst, u telefonskim razgovorima s političkim liderima u BiH, apelovala je na nastavak dijaloga, pronalaženje rješenja za trenutnu političku krizu i fokusiranje na reforme.

Ajhorstova je razgovarala putem telefona s političkim liderima Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kao i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Izrazila je snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH.

“Naglasila je potrebu da se prestane sa razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje”, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Kako stoji u saopštenju, direktorica Ajhorst ponovila je nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Ovi razgovori su prethodili zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini direktorice Ajhorst sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH, Metjuom Palmerom, od 27. do 30. oktobra.

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar