Ajhorst: Čuli smo dosta ohrabrujućih poruka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ajhorst: Čuli smo dosta ohrabrujućih poruka

Izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Ajhorst, današnje razgovore sa političkim predstavnicima u BiH ocijenila je veoma dobrim i konstruktivnim.

Cilj razgovora koje vode zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjom Palmerom, kako je rekla, je da ohrabre političke aktere u BiH da konačno počnu raditi na važnim temama, uključujući provođenje relevantnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, u oblasti vladavine prava.

“Imali smo do sada izuzetno dobar dijalog u kojem smo se dotakli i realizacije i preporuka OSCE, vezano za izborni proces. Čuli smo dosta ohrabrujućih poruka, a osnovni cilj tih poruka je eliminacija diskriminacije koja je utvrđena zakonskim odredbama u BiH: a radi se o eliminisanju diskriminacije, korupcije u izbornom procesu, sprečavanju izbornih krađa i drugih povreda iz Izbornog zakona BiH”, rekla je Ajhorst.

Uz izraze zahvalnosti učesnicima na konstruktivnom dijalogu, ona je najavila nastavak dijaloga sa liderima političkih partija u BiH i za sutra.

Ponovila je da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija imaju jedinstven stav o aktualnim pitanjima u BiH.

(Fena)

Danas objavljeno

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Na slobodi osumnjičeni za otmicu advokata

M.

Albanija – masovno trovanje, 500 ljudi zatražilo medicinsku pomoć

M.

Ostavite komentar