29. Januara 2022.

AirCar dobio zeleno svjetlo u Slovačkoj: Vozilo koje se za 2 minuta transformiše u letjelicu

Big Portal

Kompanija Klein Vision, koja je proizvela AirCar, saopštila je da je automobil obavio 70 sati rigoroznih testiranja u letu, uključujući 200 poletanja i sletanja.

Razvoj letećeg automobila je završen i ispunjava sve standardne Evropske agencije za sigurnost avijacije (EASA), piše eKapija.

Izazovni testovi su podrazumevali duge letove i manevre i pokazali su zapanjujuću statičku i dinamičku stabilnost u avionskom modu, saopšteno je iz kompanije.

AirCar pogoni BMW-ov 1.6-litarski motor koji koristi “gorivo dostupno na svakoj benzinskoj pumpi”.

Može da leti na visini do 5.500 metara, a za transformaciju iz automobilskog u avionski mod su potrebna dva minuta i 15 sekundi. Krila i rep se automatski sklapaju za vožnju na putu.

Za upravljanje AirCar-om je potrebna pilotska dozvola, a iz kompanije se nadaju da će prodaja početi za manje od 12 meseci.

Foto: Klein Vision

U junu je AirCar obavio 35-minuti testni let između aerodroma u Nitri i Bratislavi u Slovačkoj. Nakon sletanja, AirCar je nastavio da se kreće gradskim ulicama u automobilskom modu.

“AirCar otvara vrata masovnoj proizvodnji efikasnih letećih automobila. Ovo je konačna i zvanična potvrda naše sposobnosti da promenimo putovanja zauvek”, izjavio je konstruktor letelice, Stefan Klajn.

B92.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare