AI simulacija teniskog turnira - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

AI simulacija teniskog turnira

Zbog pandemije korona virusa odloženi su mnogi teniski turniri, a među njima je i Vimbldon, S obzirom da ove godine nećemo dobiti novog šampiona najpoznatijeg teniskog turnira, tim istraživača sa Stanford univerziteta riješio je da simulira turnir upotrebom vještačke inteligencije

Oni su „trenirali“ AI koristeći bazu podataka igara poznatih tenisera, čime su uspeli da dobiju statistički model sposoban da predvidi načine na koje bi, u specifičnim situacijama, reagovali Novak Đoković ili Rodžer Federer.

Model u obzir uzima uobičajene teniske strategije, kao i načine igre svakog pojedinačnog igrača. Tokom treninga, sistem je naučio da, na primer, Đoković voli da pošalje lopticu na slabiju stranu protivnika. Takođe, model analizira i kako se igrači pozicioniraju dok čekaju da im protivnik pošalje nazad lopticu. To znači da, recimo, Federera uvek postavlja bliže osnovnoj liniji od Nadala, jer su takvi i njihovi stilovi igre.

Upravo ta analiza ponašanja razdvaja njihov AI sistem od drugih simulatora tenisa i otvara vrata najrazličitijim upotrebama. Na primer, moguće je generisati meč u kome Federer igra sam protiv sebe, ili protiv Serene Vilijams. Čak može da se iskoristi za what-if analizu, koja bi pokazala koliko i kako bi se promenio tok meča, da je loptica u nekoj situaciji pogodila neko drugo mesto – da je ušla u teren, umesto u aut, na primer.

Naravno, sistem nije bez mana. Pažljivim gledanjem ovako generisanih snimaka videćete da se gledaoci i sudije uopšte ne pomeraju. Takođe, prilikom generisanja pokreta igrača i loptice nije vođeno računa o senkama, kao ni o povezanosti igrača sa pozadinom (često deluju kao da „klize“ po terenu), a postoje i vidljivi prekidi u animaciji igrača. Ipak, radi se o zabavnom sistemu, koji uspešno pokazuje koliko se daleko otišlo u kompleksnim AI simulacijama.

Izvor: Engadget/PCPress

Danas objavljeno

Poco M3 Pro 5G će koristiti Dimensity 700 čipset

V.R.

AirPods 3, Apple Music HiFi podrška za streaming mogli bi se pojaviti 18. maja

V.R.

Evropski sud objavio da Amazon ne mora da plati 300 miliona dolara poreza

V.R.

Ostavite komentar