19. Maja 2022.

AI se izjednačio sa ljudskom inteligencijom

Big Portal

Jedan od najskorijih primera je recimo AI pod nazivom DALL-E 2 koji je u stanju da svaki unos teksta pretvori u automatski generisanu sliku koja odgovara tekstu koji ste uneli. Dakle, ukoliko biste napisali “miš koji jede plavi sir”, dobili biste izbor od desetak slika koje predstavljaju upravo miša koji jede plavi sir.

AI skoro kao čovek

Vesti koje stižu iz kompanije Google govore o scenariju koji su neki priželjkivali, a neki ga se plašili, a to je da su veoma blizu stvaranju veštačke inteligencije koja će biti vrlo bliska ljudskoj. DeepMind divizija za razvoj veštačke inteligencije napreduje ogromnim koracima.

Prema rečima doktora Nanda de Freitasa “igra je završena” nakon što je DeepMind, nakon desetina godina razvoja, najzad uspeo da uspešno izvršava kompleksne zadatke: od slaganja kocki do pisanja poezije. Doktor Freitas tvrdi kako novi Gato AI koji funkcioniše unutar DeepMind-a treba samo da skalira kako bi postao sposoban da parira ljudskoj inteligenciji.

“Sada se radi o pravljenju većih, sigurnijih, i efikasnijih modela koji će biti brži, imati pametniju memoriju, više modaliteta, inovativnije podatke, kao i sposobnost za funkcionisanje i na i izvan interneta. Kada budemo rešili ove probleme dostićićemo AGI (Artificial General Intelligence – Opštu veštačku inteligenciju).”

Koliko daleko je Turingov test

Kada su doktora Freitasa upitali o tome koliko je Gato AI udaljen od uspešnog polaganja Turingovog testa, usledio je odgovor da je nešto tako još uvek daleko. Iako smatra da je izjednačavanje sposobnosti veštačke inteligencije i ljudske inteligencije neizbežnost, to se ipak neće dogoditi onoliko brzo koliko bi želeli.

Katastrofa po ljudski rod?

Sa druge strane nalaze se oni koji tvrde kako bi postizanje AGI moglo biti katastrofalno po ceo ljudski rod, poput profesora i istraživača sa Oksforda Nika Bostroma (Nick Bostrom). Prema njegovim rečima “Ukoliko veštačka inteligencija prevaziđe ljudsku, mogli bismo biti zamenjeni kao dominantni vid života na planeti”.

Skynet, HAL9000?

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare