Aglaonema - "srebrna kraljica" enterijera - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Aglaonema – “srebrna kraljica” enterijera

Aglaonema je sobna biljka porijeklom iz suptropskih područja Azije. Poznato je oko 50 vrsta ove lijepe zeljaste trajnice, a najpoznatija je Aglaonema crispum, poznata pod nazivom “srebrna kraljica”, a postoje i hibridne vrste ove biljke sa crvenkastim listovima, te manje ili više šarenim lišćem, ali i sa listovima različitih oblika

Ali, iako nazvana “kraljicom”, aglaonema ne traži kraljevski tretman.

Aglaonema je sobna biljka porijeklom iz suptropskih područja Azije. Poznato je oko 50 vrsta ove lijepe zeljaste trajnice, a najpoznatija je Aglaonema crispum, poznata pod nazivom “srebrna kraljica”, a postoje i hibridne vrste ove biljke sa crvenkastim listovima, te manje ili više šarenim lišćem, ali i sa listovima različitih oblika.  Ali, iako nazvana “kraljicom”, aglaonema ne traži kraljevski tretman.

JEDNOSTAVNA NJEGA

Aglaonema, što u prevodu znači svijetleća nit, biljka je velikih zeleno-srebrnih listova koja nije zahtjevna za brigu i uzgoj. Posadite je u tresetni supstrat i postavite na sjenovito mjesto, gdje u kraćim vremenskim intervalima može biti i sunca, samo pazite da ima dovoljno prostora.

U ljetnom periodu zalivajte je obilnije svakih četiri do pet dana, pazeći pri tome da je zemlja uvijek umjereno vlažna. Održavajte vlažnost listova prskajući biljku bar dva puta sedmično. Zimi je zalivajte samo kad primijetite da je zemlja sasvim suva. Uvijek koristite isključivo mlaku vodu.

Prihranjivanje tečnim gnojivom obavljajte za vrijeme toplih mjeseci dva puta mjesečno. Voli toplotu i nije pretjerano osjetljiva na suvi vazduh. Ako primijetite da listovi aglaoneme postaju žuti, smanjite zalivanje ili je prebacite na toplije mjesto. Povremeno mokrom mekanom krpom obrišite prašinu sa listova.

RAZMNOŽAVANJE I PRESAĐIVANJE

Presađivanje biljke obavlja se u proljeće, najbolje u maju, tako što ćete presaditi biljku u mješavinu zemlje s tresetom uz dodatak malo pijeska. Proljeće je takođe vrijeme za razmnožavanje koje se vrši dijeljenjem odraslih biljaka ili reznicama vrhova lišća. Razmnožavanje je najjednostavnije obaviti tako da razdvojite busene biljke i posadite ih u posude s tresetom i pijeskom i pustite da se zakorijene.

Ukoliko listovi na biljci počinju da žute, to se dešava kao posljedica prečestog zalivanja, a isto tako to se dešava ukoliko vam je biljka u prohladnoj prostoriji. Biljku može napasti i štitasta uš, koju možete prepoznati i vidjeti ukoliko sa donje strane lista primijetite bijele mrlje.

CVIJET

Cvjetovi biljke razvijaju se iz listova, odnosno pojavljuje se izdanak u obliku gole stabljike obavijen zelenkasto-bijelim velom. Stabljika, u zavisnosti od vrste, može biti tanka, cilindrična ili debela, a na njenom vrhu formira se prvo loptica, rubin, narandžaste, ponekad bijele boje, koja se vremenom razvija u lijep cvijet.

Danas objavljeno

Ova dva sastojka liječe holesterol, upalu bešike i prehladu

Vanja A

Previše vitamina C može da uzrokuje neželjene efekte

Vanja A

Ovo su razlozi zbog kojih kelerabu treba uvrstiti u ishranu

Vanja A

Ostavite komentar