Agent o stanju Salmana Ruždija: Vijesti nisu dobre - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Agent o stanju Salmana Ruždija: Vijesti nisu dobre

Britanski pisac Salman Ruždi, koji je izboden na bini tokom predavanja u američkoj saveznoj državi operisan je i na respiratoru, saopštio je u petak uveče njegov agent Endrju Vajli, prenosi BBC.

On je naveo da “vijesti nisu dobre”, da Ruždi ne može da govori i da bi mogao da izgubi jedno oko, prenosi Tanjug.

“Salman će vjerovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena”, rekao je Vajli.

Njujorška policija je saopštila da je privela Hadija Matara, napadača na čuvenog pisca, koji je napadnut juče dok se spremao da održi predavanje u zapadnom dijelu Njujorka.

Matar (24) iz Fervjua u Nju Džersiju, kupio je kartu da bi prisustvovao događaju, saopštila je policija, prenio je Rojters.

Iz policije Njujorka su u zvaničnom saopštenju povodom napada na Ruždija naveli kako je napadač oko 11.00 časova po lokalnom vremenu napao pisca i voditelja, a piscu nanio ubode u predjelu vrata i stomaka.

Izvještač AP vidio je kako je muškarac upao na binu u Institutu Čautaukva i počeo da udara ili ubada Ruždija dok su ga predstavljali na početku predavanja.

Voditelj koji je bio sa njim na bini, Henri Ris, tom prilikom zadobio je lakšu povredu glave i prebačen je u lokalnu bolnicu, navodi BBC.

Policija je na konferenciji za novinare saopštila da su osoblje i publika pojurili na napadača i spustili ga na zemlju, a zatim je uhapšen.

Vjeruje se da osumnjičeni nije imao saučesnike, a motiv napada još nije poznat.

Video snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje trenutak kada su prisutni pohrlili na binu da savladaju napadača i pomognu povrijeđenim muškarcima, prenosi BBC.

Policija je saopštila da je doktor u publici Ruždiju odmah pružio prvu pomoć.

Pisac je zatim helikopterom prebačen u Univerzittesku bolnicu pitsburškog medicinskog centra Hamot, u kojoj ga čuva policija, gdje je operisan.

Ruždi, rođen u Indiji, slavu je doživio sa knjigom “Djeca ponoći” 1981. godine, koji je prodat u više od milion primjeraka samo u Velikoj Britaniji.

Ali njegova četvrta knjiga, “Satanski stihovi”, objavljena 1988, primorala ga je da se krije skoro deset godina.

Ona je zabranjena u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohulnom.

Godinu dana kasnije, tadašnji iranski lider ajatolah Homeini izdao je fatvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt.

Danas objavljeno

Turska bijesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar