Agencija za bankarstvo nezakonito krije podatke o poslovanju Banke Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Agencija za bankarstvo nezakonito krije podatke o poslovanju Banke Srpske

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio: Agencija za bankarstvo RS nezakonito krije podatke o poslovanju Banke Srpske. Vrhovni sud Republike Srpske navodi da je blagovremeno objavljivanje podataka možda moglo podstaći Agenciju da na vrijeme otkrije nezakonitosti u poslovanju banaka i time spriječi njihovo propadanje, kako u slučaju Banke Srpske, tako i…

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio: Agencija za bankarstvo RS nezakonito krije podatke o poslovanju Banke Srpske. Vrhovni sud Republike Srpske navodi da je blagovremeno objavljivanje podataka možda moglo podstaći Agenciju da na vrijeme otkrije nezakonitosti u poslovanju banaka i time spriječi njihovo propadanje, kako u slučaju Banke Srpske, tako i u slučajevima Bobar Banke i Balkan investment banke.

Da nisu skrivani podaci, možda bi nešto moglo da bude spašeno. Tako u slučaju neotkrivanja detalja o poslovanju propalih banaka, konkretno Banke Srpske, od strane Agencije za bankarstvo Republike Srpske, piše u najnovijoj presudi Vrhovnog suda Republike Srpske. Transparensi Internašnel je 2015. tražio od Agencije dostavljanje nezavisnih revizorskih izvještaja Banke Srpske za 2013. i 2014. godinu, kao i podatke o mjerama koje je Agencija preduzela da otkloni nepravilnosti u njihovom radu.

Sud je zaključio da Agencija nije sprovela test javnog interesa kada je odlučila ove podatke sakriti od javnosti.

U posljednjih nekoliko godina u Srpskoj je propalo nekoliko banaka. Procjenjuje se da je u tim bankama nepovratno izgubljeno više od 400 miliona novca građana i institucija.

Agencija za bankarstvo nije bila pasivna zbog neznanja već zbog političke direktive, smatra poslanik PDP-a Jelena Trivić.

Poslanik SDS-a Davor Šešić podsjeća da je kompletna javnost, ali i opozicija na vrijeme upozoravala šta se dešava u bankama koje su kasnije propale, ali uzalud.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je neuobičajeno da se jedna agencija kao što je Agencija za bankarstvo ponašala na ovaj način apsolutno netransparentno.

Jelena Trivić napominje da je ogroman novac IRB-a propao zajedno sa propalim bankama i da upravo zbog toga već pet godina skupština ne dobija izvještaj IRB-a. Čeka se da prođe sporni period koji bi morao biti tretiran u izvještajima, napominje Jelena Trivić.

Otprilike takvu ideju, sudeći prema odgovoru na pitanje zašto nema izvještaja o poslovanju IRB-a, ima i ministar finansija. Što je bilo, bilo je, smatra Zora Vidović.

Transparensi Internešnel podatke o poslovanju Banke Srpske tražio je 2015 godine. Banka Srpske propala je nedugo nakon toga.

BN TV

Danas objavljeno

Dodik: BiH decenijama nema stvarni institucionalni suverenitet

M.

“Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova”

M.

Merkel razriješena dužnosti, Vlada u tehničkom mandatu

M.

Ostavite komentar