Agencija dala saglasnost: „Pavgord“ i „Galens“ kupuju Pavlović banku - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Agencija dala saglasnost: „Pavgord“ i „Galens“ kupuju Pavlović banku

Firma „Pavgord“ dobila je saglasnost Agencije za bankarstvo Republike Srpske za dokapitalizaciju Pavlović International Banke kojom će steći 30 odsto vlasništva.

Firma „Pavgord“ dobila je saglasnost Agencije za bankarstvo Republike Srpske za dokapitalizaciju Pavlović International Banke kojom će steći 30 odsto vlasništva.

Drugoj firmi sa kojom „Pavgord“ nastupa, „Galens“ iz Novog Sada, nije potrebna saglasnost jer će u ovoj fazi preuzeti 10 odsto akcija. Oni će u ponedjeljak uplatiti ukupno sedam miliona maraka i postati najveći akcionari bijeljinske banke koju je osnovao Slobodan Pavlović, saznaje portal CAPITAL.

Prema Zakonu o bankama RS pravno, fizičko ili lica koja zajednički djeluju dužni su za svako sticanje koje prelazi 20, 30 i 50 odsto akcija banke podnijeti Agenciji za bankarstvo RS pismeni zahtjev za izdavanje saglasnosti.

Nakon nekoliko puta odgađane dokapitalizacije Pavlović International Banke 13. juna je raspisan novi javni poziv za prodaju akcija te banke. Cijeli postupak trebalo bi da bude završen u ponedjeljak.

„Galens“ i „Pavgord“ bi i u ovom slučaju trebalo da budu kupci, objavio je CAPITAL u srijedu u tekstu “Pavgord” i novosadski „Galens“ ulaze u Pavlović banku i FG „Birač“.

Fočanska i novosadska firma planiraju da ponude Vladi Republike Srpske otkup 43 miliona KM potraživanja institucija i preduzeća RS od Fabrike glinice (FG) „Birač“, a kako bi ispunili uslove za to već su kupili hotel „Jahorina“, te im je neophodna i banka.

Podsjećamo, Vlada RS zaključila je 11. jula da „Batagon International“ iz Švajcarske nije ispunio ugovorne obaveze o otkupu potraživanja Srpske od FG „Birač“ i zadužila institucije i preduzeća da raskinu ugovor sa tom kompanijom.

Pored ranije zainteresovanih, kompanije “AluChem” iz SAD-a i „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića iz Londona, te „Boksita“ iz Milića, za otkup potraživanja sada su u igri i „Galens“ iz Novog Sada i „Pavgord“ iz Foče.

(Capital)

Danas objavljeno

Kako ćemo saznati što se dogodilo sa Sjevernim tokom?

M.

Jasna odluka: “Nećemo slati oružje Ukrajini”

M.

Erdogan poručio Putinu: “Turska je spremna”

M.

Ostavite komentar