Agata Kristi je ideju za Herkulu Poaroa našla u policajcu iz Pirota! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Agata Kristi je ideju za Herkulu Poaroa našla u policajcu iz Pirota!

Muharem Bazdulj je dobitnik nagrade za najbolju reportažu “Biljana Bosnić Ognjanović Fondacije”.

Dobitnik ovogodišnje nagrade Biljana Bosnić Ognjanović Fondacije je Muharem Bazdulj za rešprtažu “Kanjon reke Jerme je ispred nas”. Pisac i novinar je u ovoj reportaži napisao mnoge zanimljive legende.

Pirot bolji od Beograda

Da li ste znali da Pirot ima manji pozivni broj od Beograda?

“Stigli smo i do legende da je u Pirotu izgrađena prva telefonska centrala u Srbiji, pa da je stoga pozivni broj Pirota 010 te da je to jedini pozivni manji od beogradskog (011). I zaista, u većini zemalja, pozivni za glavni grad je najmanji mogući, uglavnom 01”, piše Bazdulj u reportaži.

Foto: Muharem Bazdulj

– Put u Pirot bio je prvi na koji sam otišao posle korone. Volim da putujem po Srbiji i uvek iskoristim priliku da vidim i kraj u kojem imam književno veće. Narod se poželeo književnih večeri i u poslednje vreme dosta putujem. Volim u svakom kraju da čujem legendu, jer ako niste istoričar nekada je legenda važnija od istine – kaže Muharem Bazdulj.

Agata Kristi je bila u Pirotu

Muharem Bazdulj u reportaži “Kanjon reke Jerme je ispred nas” piše:

“Ne znam koliko je ova pirotska legenda istorijski utemeljena, ali nije ni važno. Kako reče onaj novinar iz famoznog Fordovog filma: ako štampa mora da bira između istine i legende, bira se legenda. A ljudi iz ovog kraja su izuzetno skloni duhovitim mistifikacijama. Nezaboravna mi je priča koju sam čuo u nekoj kafani u sitnim satima kad je jedan novinar već u poodmaklim godinama ubeđivao sve sa stolom kako je Agata Kristi putujući jedanput Orijent Ekspresom u vozu slučajno srela policijskog inspektora s najvećim brkovima koje je ikad videla. U razgovoru je pomenuo da je rodom iz Pirota. NJemu u čast je slavna književnica svom najčuvenijem liku dala ime: Poaro, odnosno u originalu Poirot, gde ono prvo “o” služi samo da zavara trag. Pa nisu ženu slučajno prozvali kraljicom krimića?!”

Pejzaž iz “Gospodara prstenova”

“Pejzaž je surov, ali prelep. Na čudan način podseća na one novozelandske divljine koje su videli svi koji su gledali trilogiju “Gospodar prstenova” Pitera Džeksona. Vadim mobilni telefon da pokušam da napravim kakvu efektnu fotografiju, pa skoro slučajno primećujem da sam izvan signala svih mobilnih mreža…”

Danas objavljeno

Rijetko ko može da nadmaši Pamelu Anderson, ali Megan Foks je uspjela: Kako?

Zeljka

Ove gradove možete da obiđete za male pare za Novu godinu i Božić

Zeljka

Vaspitna za Kanjea od Maska: “Dao sam sve od sebe, ponovo je prekršio pravilo”

Zeljka

Ostavite komentar