AFERA U ZAVODU U PAZARIĆU “Nastaviti istragu o nehumanom postupanju i kriminalu” - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

AFERA U ZAVODU U PAZARIĆU “Nastaviti istragu o nehumanom postupanju i kriminalu”

Cjelodnevno tematsko zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu u Pazariću i ustanovama sličnog tipa koje su u nadležnosti FBiH, nakon iscrpne i burne rasprave, okončano je usvajanjem niza zaključaka je koje usaglasio Kolegijum ovog doma.

Formirati inspekciju
Parlament je naložio da nadležna tijela nastave sa istražnim radnjama o nehumanom i etički neprihvatljivom postupanju sa štićenicima, kao i da se nastavi istraga o postojanju koruptivnih radnji i krivičnih djela počinjenih kroz različite oblike zloupotrebe službenog položaja tokom obavljanja službene dužnosti.

Vlada FBiH zadužena je da pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o inspekcijama u FBiH kojima će se formirati inspektorat za socijalnu i dječiju zaštitu, u čijoj nadležnosti bi bio, između ostalog, i inspekcijski nadzor nad radom ustanova socijalne zaštite, čiji je osnivač Federacija BiH.

Vlada Federacije BiH treba hitno uputiti u proceduru Zakon o socijalnoj djelatnosti.

Upućen je poziv Vladi FBiH i Domu naroda da hitno usvoje nacrt zakona kojim će se utvrditi kategorija „roditelji njegovatelji“.

Predloženo je da Vlada FBiH po hitnom postupku uputi u proceduru Zakon o socijalnim pravima i socijalnim uslugama FBiH te da kroz programe zapošljavanja obezbijedi jačanje kadrovske strukture i zapošljavanje stručnog kadra u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač Federacija BiH.

Zdravstvena zaštita
Federalno ministarstvo zdravstva pozvano je da predloži rješenje kojim će korisnicima smještenim u ustanove biti obezbijeđen jednak nivo zdravstvene zaštite nezavisno od toga iz kojeg dijela FBiH osiguranik dolazi.

Isto ministarstvo zaduženo je da, u koordinaciji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, predloži modalitet redovnog revidiranja dijagnoza osoba sa intelektualnim poteškoćama.

Finansijska revizija
Takođe, Vlada Federacije BiH zadužena je da poduzme mjere kojima će se obezbijediti da finansijska revizija ustanova socijalne zaštite bude u nadležnosti Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Vlada Federacije BiH zadužena je i da izradi tekst zakona o zaštiti mentalnog zdravlja, kojim će se, između ostalog, urediti prevencija i rano otkrivanje smetnji u mentalnom zdravlju, prava i obaveze u zaštiti mentalnog zdravlja, medicinska mjera kod lica sa smetnjama mentalnog zdravlja, povjerljivost podataka iz medicinske dokumentacije i evidencije lica sa smetnjama mentalnog zdravlja, socijalna inkluzija i život u zajednici, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu zdravlja.

Zaključeno je i da u roku od sedam dana nakon današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bude održan sastanak predstavnika Vlade i nadležnih ministarstava s predstavnicima Savjeta i udruženja roditelja.

(Avaz,SrpskaInfo)

Danas objavljeno

EU usvojila peti paket sankcija protiv Belorusije

M.

Banjalučanin pristao na četiri godine zatvora, priznao da je zapalio auto kojim je udario pješaka

M.

Tužilaštvo: Kasumović se predao pripadnicima SIPA

M.

Ostavite komentar