AFERA “PIRALEN” Ministarstvo optužilo firmu “Lukić invest” za RUŠENJE OBJEKTA bez dozvole - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

AFERA “PIRALEN” Ministarstvo optužilo firmu “Lukić invest” za RUŠENJE OBJEKTA bez dozvole

U Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Repulike Srpske rekli su da firma „Lukić invest“ nije imala dozvolu za rušenje objekta nekadašnje „Energane“ u Incelu, saznaje Srpskainfo.

Podsjećamo, prilikom izvođenja radova u krugu “Energane” iscurilo je opasno i kancerogeno ulje piralen u zemlju.

Oni su pojasnili da su se iz firme „Lukić invest“ obratili ovom ministarstvu 19. marta ove godine sa zahtjevom za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za rušenje objekta “Energane”.

Uz zahtjev su dostavljeni podaci za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu, čiji je nosilac izrade „Projekt“ a.d. Banjaluka, koji ima važeću licencu ovog ministarstva za izradu ovih dokumenata.

Zahtjev je u dalju proceduru, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, upućen nadležnim institucijama na mišljenje.

– Ističemo da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nije izdalo ekološku dozvolu za skladištenje, tretman ili bilo koju aktivnost postrojenja na lokaciji u kojem se u martu desila incidentna situacija. Stoga nismo bili u mogućnosti da utvrdimo koja ulja su gorjela, kao ni potvrditi da je gorio piralen – kažu u ovom ministarstvu.

Dodaju da je, prema Zakonu o uređenju prostora i građenju, investitor dužan da za rušenje objekta podnese zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za rušenje.

– S obzirom na vrstu i namjenu objekta, nadležni organ za izdavanje građevinske dozvole za rušenje u ovom slučaju je naše ministarstvo, a kojem se investitor nije obratio sa zahtjevom za izdavanje ove dozvole – naveli su u ministarstvu.


U ministarstvu za prostorno uređenje su dodali da su, uvidom u svoju arhivu, utvrdili da nisu dobili izvještaj Evropske komisje o postojanju piralena u “Incelu”.

– Prvo obavještenje ministarstvo je dobilo 31. decembra 2015, kada je stečajni upravnik Zora Bulatović-Kremenović uputila našem ministarstvu Zahtjev za stručnu pomoć, u kojem navodi da u prozvodnim prostorijama postoji zaštićeno i obezbijeđeno mjesto na kojem se nalaze uskladišteni transformatori koji nisu u funkciji, a koji su napunjeni kancerogenim uljem piralenom. U tom zahtjevu se tvrdi da pristup tom dijelu prostora nije dozvoljen, te se, s obzirom na djelatnost ministarstva, traži stručna pomoć i uputstva za postupanje prilikom uništenja transformatora sa piralenom – istakli su u ovom ministarstvu.

Dodaju da je ministarstvo 13. januara 2016. podnosiocu navedenog zahtjeva uputilo odgovor u kom je ovo pravno lice, kao vlasnik transformataora sa iskorišćenim uljem piralenom, upućeno na Zakon o upravljanju otpadom, kojim su definisane sve aktivnosti oko sakupljanja i trajnog zbrinjavanja ove vrste otpada, kao i na član zakon u kome se navodi da je vlasnik otpada odgovoran za sve troškove upravanja otpadom.

– Takođe, navedeno je i da vlasništvo nad otpadom prestaje kada sljedeći vlasnik prezume otpad i primi dokument o kretanju otpada, kao i da troškove odlaganja snosi vlasnik koji neposredno predaje otpad na rukovanje sakupljaču otpada ili postrojenju za upravljanje otpadom – rekli su u ministarstvu.

Prema Zakonu o upravljanju otpadom Republike Srpske, ovaj otpad se ne može trajno zbrinjavati na teritoriji Republike, pa je pravnom licu “Energetika” d.o.o. „u stečaju“ Banjaluka, u skladu sa njihovim zahtjevom, odgovoreno da je preduzeće D.O.O. “Kemokop” Modriča dobilo dozvolu od ovog organa za skupljanje i privremeno skladištenje predmetnog otpada, kao i obavezu za njegovo trajno zbrinjavanje.

– Prema informacijama sa kojima raspolažemo, D.O.O. “Kemokop” je preduzeću “Energetika” d.o.o. „u stečaju“ Banjaluka dostavio ponudu i to je posljednja informacija koju imamo u vezi predmetnim zahtjevom – dodali u ovom ministarstvu.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ni na koji način nije učestvovalo, niti je od strane zvaničnih organa informisano o prodaji i kasnijim preprodajama stare Incelove “Energane”, poručili su pomenutom ministarstvu.

Ranko Lukić, vlasnik “Lukić investa”, nije bio u prilici da odmah komentariše navode Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Repulike Srpske.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Bijesni na vlast i EU zbog vakcine; “Ništa ne funkcioniše kako treba”

M.

Linta: Tužilaštvo da pokrene postupak za ubijene Srbe iz Skelana

D

Zaražen šef slovenačke tajne službe, upitno glasanje o vladi

D

Ostavite komentar