Afera ''pelene'': Postignut dogovor - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Afera ”pelene”: Postignut dogovor

Odbor za predstavke, prijedloge i društveni nadzor postigao je jutros dogovor kako riješiti problem nastao nakon afere ‘Pelene’ u vezi s lošim kvalitetom medicinskih pomagala.

Kako je rekao Draško Stanivuković, predsjednik Odbora, usvojeni su zaključci da se, prije svega, intenziviraju sastanci između Fonda zdravstvenog osiguranja RS i korisnika medicinske opreme i pomagala, kako bi se na vrijeme uočili problemi s kvalitetom opreme.

Osim toga, kako je rekao, od Agencije za lijekove BiH biće zatraženo da u registar budu upisana samo ona medicinska sredstva i pomagala koja zadovoljavaju standarde, obzirom da je to posao Agencije.

Kao najvažniji zaključak, Stanivuković je rekao da je Odbor zajednički iznio zahtjev Vladi RS da se u Zakonu o maržama ograniče marže na ovu vrstu opreme, na način kako je to sada uređeno kad su u pitanju lijekovi.

“Fond će tako smanjiti svoje rashode a to će omogućiti više medicinskih pomagala za korisnike”, rekao je Stanivuković.

Srđan Mazalica, zamjenik predsjednika, je rekao da je jutrošnji sastanak primjer kako se trebaju zajednički rješavati problemi ove vrste.

“Razgovarali smo u normalnom ljudskom tonu, i kao poslanik zadovoljan sam kako smo riješili ovu situaciju. Kao čovjek moram reći da nisam za to da se na društvenim mrežama stvari izvlače iz konteksta. Zato trebamo zajedno da na ovakvim sastancima razgovaramo i rješavamo probleme u interesu građana”, rekao je Mazalica.

Mazalica i Stanivuković su najavili da će tražiti da se ova problematika uvrsti u plan i program rada Narodne skupštine za 2019. godinu.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

“300.000 Rusa je spremno”

M.

“Treba da im dozvolimo, nek’ napadnu Rusiju”

Vanja A

Poljska se sprema za aneksiju zapadne Ukrajine

Vanja A

Ostavite komentar