Afera na pomolu: Država prati građane preko aplikacije za razmenu poruka - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Afera na pomolu: Država prati građane preko aplikacije za razmenu poruka

Nije tajna da se neke aplikacije za slanje poruka sumnjiče da rade protiv svojih korisnika, ali sada se čini da je barem jedna možda izričito dizajnirana u cilju špijuniranja.

Neimenovani američki zvaničnici, naime, tvrde da je aplikacija ToTok alat koji Ujedinjeni Arapski Emirati koriste da prate svoje građane.

Prema tajnom obaveštajnom izveštaju, UAE koriste ToTok za praćenje razgovora korisnika, praćenje lokacija (pod maskom vremenske prognoze), utvrđivanje socijalnih kontakata i pregledanje fajlova na uređajima.

Većina od više od milion korisnika aplikacije živi u UAE, ali je ona popularna širom sveta pa je i u SAD uočen porast interesovanja, piše Endgadget.

Izgleda da je bilo i pokušaja da zataška poreklo aplikacije. Zvanično ju je razvio Breej Holding, ali se veruje da je to samo maska za DarkMatter, kompaniju za sajber-špijuniranje koju vode znavičnici obaveštajnih službi UAE-a i bivši operativci iz NSA i izraelske vojne obavještajne službe. Softver je takođe povezan sa Pax AI, kompanijom za “data mining” i veruje se da je blago modifikovani klon kineske aplikacije, YeeCall.

I Apple i Google već su povukli ToTok iz svojih prodavnica aplikacija. Google je rekao da aplikacija krši neimenovane propise, dok je Apple objasnio da je još uvek proverava.

Međutim, šteta bi već mogla da bude napravljena alko se ispostavi da su UAE efektivno ubedili milione ljudi da im predaju svoje informacije bez borbe.

Kako vi komunicirate? Verujete li ijednoj aplikaciji za razmenu poruka?

Danas objavljeno

Jeftini Redmi i POCO telefoni koji uskoro dobijaju MIUI 14 Android 13 softver

Zeljka

Zuckerberg predstavio headset Meta Quest 3

Zeljka

Originalni Apple MacBook od 12 inča odlazi u legendu

Zeljka

Ostavite komentar