Afera Jackie Kennedy za koju malo ko zna: Zavela je djevera, odvojila ga od žene i 11-oro djece - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Afera Jackie Kennedy za koju malo ko zna: Zavela je djevera, odvojila ga od žene i 11-oro djece

Prošlo je 58 godina od atentata 35. američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, a njegov život su uz visoku političku funkciju obilježili brak s Jacqueline Kennedy Onassis i njegove afere.

Kennedy je ubijen s dva hica iz puške u Dallasu dok se vozio u limuzini spuštenog krova. Nekoliko sati kasnije policija je uhitila bivšeg marinca Leeja Harveyja Oswalda i optužen je za atentat. On je tvrdio da je nevin, ali nije to mogao i dokazati na sudu jer ga je samo dva dana kasnije u policijskoj stanici pred TV-kamerama ubio Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba povezanog s organiziranim kriminalom. Za istragu predsjednikovog atentata je formirana Warrenova komisija koja je zaključila da je Oswald djelovao sam i ubio predsjednika iz nepoznatih motiva.

Dio američke javnosti nikad nije povjerovao u to i postoje razne teorije zavjere, a posebni kongresni odbor donio je 1970-ih zaključak kojim se odbacuju nalazi Warrenove komisije. Atentat na Kennedyja smatra se jednim od najdramatičnijih i najšokantnijih događaja u 20. stoljeću, odnosno jednim od najpoznatijih atentata u historiji.

Snimke pogreba američkog predsjednika su obišle svijet, a jedan detalj je javnost posebno zapazila 25. novembra 1963. Udovica Jackie je došla na Nacionalno groblje Arlington u Washingtonu s bratom svog pokojnog supruga, Robertom Kennedyjem kojeg su svi od milja zvali Bobby.

Oboje su se spustili na koljena na Johnovom grobu i molili. Jackie je položila ljiljane na grob, a potom je s Bobbyjem otišla do automobila i sve vrijeme su se držali za ruke.

Kako su američki mediji i biografi tvrdili, oni su bili u vezi koja je završila kad se on odlučio kandidirati za američkog predsjednika 1968., a onda je baš kao i njegov brat ubijen 6. juna iste godine kada je krenuo u veliku političku trku. Palestinac Sirhan Bishara Sirhan u kuhinji hotela Ambassador u Los Angelesu s tri hica je pogodio Kennedyja. Krajem augusta se spominjalo da bi Bobbyjev ubojica mogao izaći na uvjetnu kaznu.

Bobby je smatrao da će Jackie pomoći Johnu na političkom putu što je i bilo tačno, ali je patila zbog suprugovih brojnih afera.

Supružnici su nakon što su izgubili prvo dijete, dobili 1957. kćer Caroline, a 1960. sina Johna F. Kennedyja Jr.-a. Dok se na van činilo da su savršen par, on ju je varao s mnoštvom žena. Jackie je glumila da ne zna ništa o tome i htjela je samo da ju ne osramoti javnosti, pa ju je jako mučila Johnova romansa s Marilyn Monroe jer je vjerovala da je pitanje vremena kada će sve saznati.

Svojedobno se saznalo da je John imao aferu i s Jackienom sestrom, Caroline Lee Radziwill. Naime, sestre su se međusobno zamrzile tokom svog odrastanja. Razlog je to što je Jackie bila omiljena njihovom ocu i to je izazvalo među njima razdor. Zbog toga je Caroline iskoristila priliku i zavela sestrinog supruga.

Kasnije joj je to Jackie vratila kada je zavela 23 godine starijeg grčkog brodovlasnika Aristotela Onassisa za kojeg se udala 1968. Aristotel je samo čekao priliku da se približi udovici i uspio je u tome. No njihova bračna sreća nije dugo potrajala jer je on bio uvjeren da ga vara s prijateljem, advokatom Roswellom Gilpatricom.

Nije se mogao razvesti od nje zbog nedostatka razloga prema grčkom zakonu pa joj se osvetio tako što je rekao novinarima da se Jackie kupa gola na grčkom otolu Skorpiosu. Bila je javno osramoćena kada su je fotografirali i dali nadimak ‘grmić od milion dolara’.

Inače, Jackie je preminula 19. maja 1994. od karcinoma koji joj se proširio po cijelom tijelu, a otkriven je slučajno nakon njenog pada s konja. Nakon njene smrti je izašla informacija i da je imala kratku aferu 1963. s Marlonom Brandom. On je rekao da su se ljubili i da ga je zavodila u svom domu.

Izvor: story.hr

(S.P.)

Danas objavljeno

Mbape, francuski fudbaler: Svu zaradu od reprezentacije donira djeci s poteškoćama u razvoju

Vanja A

Ostaci zadnjeg tasmanijskog tigra pronađeni u ormaru nakon 85 godina

Vanja A

Netflixov dokumentarac “Harry i Meghan” sada ima datum izlaska i emocionalni novi trailer

Vanja A

Ostavite komentar