Afera izbor direktora RAK-a: Prijetili su mi djecom?! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Afera izbor direktora RAK-a: Prijetili su mi djecom?!

SNSD priprema teren da umjesto Predraga Kovača u fotelju direktora RAK-a zasjedne Draško Milinović, bivši direktor RTRS-a. 24.aprila održana je telefnska sjednica Savjeta Agencije na kojoj je donesena odluka da se Draško Milinović predloži Savjetu ministara BIH na potvrđivanje imenovanja generalnog direktora. Da li je Milinović izabran pod političkim pritiskom…

SNSD priprema teren da umjesto Predraga Kovača u fotelju direktora RAK-a zasjedne Draško Milinović, bivši direktor RTRS-a. 24.aprila održana je telefnska sjednica Savjeta Agencije na kojoj je donesena odluka da se Draško Milinović predloži Savjetu ministara BIH na potvrđivanje imenovanja generalnog direktora. Da li je Milinović izabran pod političkim pritiskom i prijetnjama?

Izbor za direktora Regulatorne agencije za komunikacije BIH postaje afera. Advokat aktuelenog direktora RAK-a Predraga Kovača tvrdi da je učinjeno niz preceduralnih manjkavosti i materijalno-pravnih propusta prilikom glasanja o izboru budućeg direktora Agencije.

Nema zapisnika sa sjednice iz kojeg bi se vidjelo da li je vođena rasprava i obrazloženje zbog čega su 4 člana Savjeta agencije koji su u prethodnom periodu 19 puta glasali za izricanje ikaznenih mjera protiv RTRS i Draška Milinovića kao direktora te kuće, promijenili mišljenje.

”Kada se tome doda činjenica, a zašto postoje dokazi, da je bar jedan član Savjeta Agencije, prema vlastitim tvrdnjama i materijalnim dokazima, bio pod prijetnjama i ucjenama da glasa za gospodina Milinovića, smatram da bi bilo svrsishodno da povučete pomenutu Odluku, prije nego nadležno Tužilaštvo BIH i javnost budu upoznati sa načinom na koji je Odluka od 24.04.2020. godine donesena”

Odluka nije povučena. Slučaj je završio u Tužilaštvu BIH. Aktuelni direktor RAK-a Predrag Kovač podnio je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog navodnih prijetnji koje su upućene Milošu Šolaji jednom od članova Savjeta RAK-a.

”To je jedna poruka, dokaz koju je jedan član vijeća poslao Kovaču u kojoj se izvinjava zbog toga što je glasao protiv njega gdje on kaže ustuknuo sam pred ucjenama kad su startovana djeca, nisam izdržao. To se može provjeriti uvidom u telefone Kovača i tog drugog lica. Na njemu je da objašnjava da li je bilo prijetnji ili nije bilo prijetnji” – kaže za BN TV advokat Predraga Kovača, Dragiša Jokić.

Miloš Šolaja je u poruci naveo razloge zbog kojih je dao svoj glas za imenovanje Draška Milinovića.

”Stid me je zbog ovoga, ma koliko racionalni razlozi bili za ovakvu odluku. Ustuknuo sam pred ucjenama kada su startovana djeca. Nisam izdržao. Nemam obraza u oči da pogledam, neću dolaziti u Sarajevo, nemam snage da se sretnemo” – sadržaj je poruke koju je navodno Miloš Šolaja poslao Predragu Kovaču.

Šolaja u telefonskom razgovoru poručuje da će izjavu prvo dati Tužilaštvu BIH. Tvrdi da prijetnji nije bilo, kao ni poruke koja je uz prijavu dostavljena Tužilaštvu. Zbog imenovanja Draška Milinovića, predsjedavajući i član Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH Plamenko Čustović podnio je ostavku. Tvrdi da je odluka o imenovanju Draška Milinovića donesena po političkoj volji.

”Suština je i ukratko se može kazati da se radi o tome da je odluka o imenovanju generalnog direktora prema mom mišljenju donesena izvan Savjeta RAK-a BIH A samo realizovana na Savjetu RAK-a. I to me je porazilo kao predsjedavajućeg Savjeta koje je do sada radilo vrlo korektno i nezavisno. Pokazalo mi je sve da se radi o velikom uplivu politike, jer je izabran čovjek čiji je izbor najavljivan još i prije nego što je konkurs raspisan. Ja više nisam htio da učestvujem u radu takvog tijela, jer smatram da tu nema prostora za jedan dobar i nezavisan rad” – kaže za BN TV predsjedavajući Savjeta RAK-a BIH Plamenko Čustović.

Kako sada stvari stoje Regulatorna agencija za komunikacije ”šap’tom je pala”. U instituciju čiji je temelj nezavisnost, politika je ušla na velika vrata.

”Ovo je poslednji bastion koji nije bio osvojen od strane politike, koji će predstavljati ogromnu prijetnju prema kritički nastojenim medijima protiv onoga što radi vlast. Ovo je poraz za struku i sve ostale” – kaže novinar Siniša Vukelić.

Ako Draško Milinović bude odabran za novoga direktora RAK-a profitiraće, prvenstveno, on, partija SNSD, ali i rukovodstvo RTRS, kažu novinari.

Dok je bio glavni u Javnom servisu, zbog kazni zbog kršenja kodeksa i zakona koštao je poreske obveznike gotovo 300 hiljada maraka. Pokušali smo da ga kontaktiramo, ali na telefonske pozive nije odgovarao.

Prema važećim zakonima, generalnog direktora potvrđuje Savjet ministara BiH. Trenutno se na poziciji direktora RAK-a nalazi Predrag Kovač iz SDS-a. Savjet ministara imenovao ga je na ovu funkciju 26. aprila 2016. godine.

BN TV

Danas objavljeno

Pronađena droga, uhapšeno jedno lice

M.

Nove sankcije EU zbog migranata

M.

“Još je dug put pred nama”

M.

Ostavite komentar