6. Oktobra 2019.

Afera “Ibica”- tragovi vode ka SPO

Big Portal

Prema pisanju medija, na meti policije su poznati političari SPO iz “Sekcije bez imena”.

Inače, Viši pokrajinski sud u Beču zabranio je ranije bivšem kancelaru Sebastijanu Kurcu da tvrdi da SPO stoji iza video snimaka koji se vode kao afera “Ibica”.

Naime, Kurc je, nakon pojavljivanja snimaka, odmah tvrdio da SPO ima neke veze sa njima.

Sada je jedan mladi advokat, koji je do skoro bio šef “Sekcije bez imena” u SPO saslušan.

On je bečkom dnevniku “Esterajh” rekao da ne razume što se dovodi u vezu s tom aferom.

Međutim pre saslušanja su istražni organi vodili istragu protiv jednog prijatelja advokata i član sekcije SPO, kao i njegovog partnera, koji je angažovan u omladini Narodne partije (OVP), koju vodi Kurc.

Ta dvojica su u maju, samo sedam dana pre objavljivanja video sa Ibice uplatili u jednoj kladionici 600 evra kladeći se na nagli kraj vlade OVP-FPO.

Njihova ispravna prognoza donela bi im veliki dobitak, čak 20 puta više nego što su uplatili, to jest 12.000 evra.

Kladionica, međutim, postala je sumnjičava, zaustavila je klađenje I informisala policiju.

Nakon duge istrage pokazalo se da trag vodi do najviših krugova u SPO, jer je advokat, koji je saslušan bio prijatelj nekadašnjeg kancelara Kristijana Kerna i radio je za Savez sindikata Austrije (OeGB).

Mladi advokat bio je ujedno zaposlen i kod jednog advokata koji neguje tesne kontakte sa ranijim kancelarom Alfredom Guzenbauerom.

Interesantno za istražne organ moglo bi biti da je saslušani političar iz redova SPO bio umešan i u aferu seksualnog zlostavljanja tokom Evropskog foruma Alpbah.

Naime, početkom novembra 2017. pojavile su se optužbe da je nekadašnji poslanik Zelenih, Peter Pilc 2013. seksualno zlostavljao jednu ženu na forumu Alpbah, što je vodilo ka njegovom povlačenju.

Prema pisanju “Esterajh” u krugovima istraznih organa se smatra da je afera protiv Pilca, samo tri meseca nakon snimanja videa na Ibici, bila lansirana kao test koliko bi “prljava kampanja” u Austriji mogla dobro funkcionisati.

Žena koja je optužila Pilca, pre odlaska u Brisel, bila je, takođe student prava i radila je u kancelariji u kojoj su radili advokat koji je osumnjičen da stoji iza videa “Ibica”, ali i njegov kolega iz SPO.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare