Aerosol i duvanski dim - u čemu je razlika? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Aerosol i duvanski dim – u čemu je razlika?

“Osnovna razlika između dima cigarete i aerosola kojeg proizvode uređaji koji zagrijavaju a ne sagorijevaju duhan” je malo poduži prevod ozbiljnog online događaja, koji se održao 15. septembra, i koji je okupio naučnike i novinare koji su razgovarali o temi koja bi nama, u Bosni i Hercegovini, trebala biti izuzetno važna: kvalitet vazduha i razlika između klasičnih cigareta i dima koje one proizvode i uređaja koji zagrijvaju duhan, a koji proizvode aerosol.

Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru ima veliki uticaj na ljude, jer 90% vremena osobe u razvijenim zemljama provode u zatvorenom.

A šta je to aerosol?

“Aerosol je suspenzija finih čvrstih čestica i/ili kapljica tekućine u plinu (obično zraku), i koji se rastvara znatno brže od običnog dima. Cigarete stvaraju aerosol dima, koji je rezultat izgaranja duhana i sadrži čvrste čestice na bazi ugljika,” objasnio je Markus Nordlund, vodeći naučnik i koordinator medicinskih istraživanja kompanije Philip Morris, fizičar i ekspert na polju dinamike fluida i nauke o sagorijevanju, dodavši da “iako je dim aerosol, nisu svi aerosoli dim.”

Ovo je od ključne važnosti za kvalitet zraka u zatvorenim prostorima, naročito u zimskim mjesecima, kada više boravimo unutra. Kvalitet vazduha unutar prostorija zavisi od tri faktora: vanjskih uticaja, unutrašnjih uticaja, i nedovoljne ventilacije.

Štetnost hemikalija koje se oslobađaju prilikom sagorijevanja duhana, odnosno tokom pušenja, je do sada dokazana nebrojeno puta. Prema FDA, Američkoj upravi za hranu i lijekove, skoro 100 jedinjenja, koja nastaju zagrijvanjem duhana, je štetno.

Jesu li bezdimni uređaji zaista bezdimni?

“Kada zapalite cigaretu, njen vrh dostiže temperaturu od čak 800 stepeni. Pri toj temperaturi, duhan u dimu ispušta preko 6000 materija, od kojih je preko 100 prepoznato kao štetno. IQOS uređaj koristi duhanske patrone, ali ih ne sagorijeva, već zagrijava na temperaturi od oko 350 stepeni i tim procesom ne stvara dim, već aerosol. Tim zagrijavanjem emituje se do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete”, istakao je drugi učesnik konferencije, dr Tom McGrath.

“Dim” koji se vidi prilikom korištenja IQOS je u stvari aerosol, koji ne sadrži krute čestice i koji se brzo rasprši u okolinu. Da sve navedene teze iznijete na konferenciji moraju biti propraćene i naučnim studijama, naveo je toksikolog Maurice Smith, koji je sa svojim timom radio na desetinama istraživanja koja su rezultirala podacima koji potvđuju manju štetnost IQOS sistema u odnosu na konzumiranje tradicionalnih cigareta.

Ovaj uređaj koji je kompanija Philip Morris razvija duže od 15 godina nedavno je od strane Američke agencije za hranu i lekove, FDA, klasifikovan kao proizvod “koji značajno smanjuje proizvodnju štetnih i potencijalno štetnih hemikalija.”

“Smatramo da je krajnje vrijeme da počnemo koristiti nauku i dokumentirane naučne dokaze kao osnovu kako bi počeli debate o smanjenju bolesti koje izaziva pušenje”, kaže Giselle Baker, epidemiolog zaposlena u PMI kao vodeća osoba za program kliničkih i tržišnih procjena.

U doba kada smo preplavljeni informacijama, ali iz nedovoljno provjerenih izvora ili pouzdanih činjenica, teško je odabrati pravu odluku. Ovo vrijedi kako za obične ljude, pušače, tako i za donosioce politike.

Pandemija COVID-19 je pokazala da ljudi slušaju nauku i interesira ih ono što stručnjaci imaju za reći, ali da je problem u tome što se u isto vrijeme pojavljuje i masa pogrešnih ideja i dezinformacija. Stvari nisu crno-bijele, kao što bi većina ljudi željela, nauka ne funkcionira u granicama apsolutnog. Ali ono što može je otvoriti vrata mogućnostima, i pokretanju dijaloga zasnovanog na provjerenim činjenicama. Ljudi moraju sami odlučivati, na osnovu podataka, a na naučnicima je da sa predstavljenim dokazima ne idu previše iznad onoga što podaci govore.

Danas objavljeno

Lovačke šnicle koje osvajaju na prvi zalogaj

Zeljka

Šišmiši su domaćini virusa za koji nikad niste čuli, a smrtnost je i do 75 odsto

Zeljka

Jačanjem imuniteta u borbu protiv pandemije: Japanci imaju najmanju smrtnost od korone

Zeljka

Ostavite komentar