Advokati RS "za" i "protiv" vraćanja Saše Labotića - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Advokati RS “za” i “protiv” vraćanja Saše Labotića

Advokati u RS podijeljenog mišljenja o vraćanju bivšeg tužioca Saše Labotića među advokate. Jedni se pozivaju na poštovanje Zakona, dok drugi smatraju da sve ono što se desilo i u čemu je Labotić učestvovao moralo da utiče na njegovo imenovanje.

Bivši tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva Saša Labotić, vraća se među advokate uprkos činjenici da ga je Sud BiH 2008. godine osudio za pirateriju, što je on prilikom prijavljivanja za posao tužioca sakrio od VSTS BiH. Ovaj savjet nedavno je odbio žalbu Saše Labotića i potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komsije, kojom je ovaj tužilac razriješen dužnosti.

Iako u Zakonu o advokaturi RS u članu 6, stavu 7, piše da advokat ne smije biti osuđivan ni za jedno krivično djelo koje bi ga činilo nedostojnim povjerenja za bavljenje advokaturom, ta odluka je po Zakonu o izvršenju krivičnog postupka zastarjela i iz evidencije o osudama obrisano je počinjeno djelo.

Iz Advokatske komore RS pojašnjavaju da u ovom slučaju nije bitan ničiji lični stav, već samo ono što stoji u Zakonu.

„On jeste osuđivan za krivično djelo prije 10-15, 20 godina i izbrisana je iz evidencije. Što znači da on ima uvjerenje Okružnog suda u Banjaluci da protiv njega nije podignuta optužnica na pravnoj snazi i ima uvjerenje iz Policije koja vodi evidenciju prema mjestu prebivališta da nije osuđivan.“, kaže predsjednik Advokatske komore RS, Branislav Rakić.

Advokat Marko Dragić ne slaže se sa činjenicom da je Labotić ponovo među advokatima. Poručuje da uprkos Zakonu, ovo predstavlja udar na pravni sistem.

„U stabilnim pravnim sistemima advokatura je dio pravosuđa sa druge strane stola, sa istim ciljem da se obezbijedi željeni, odnosno programirani društveni red, odnosno poredak odnosa. U tom smislu ne bi trebalo dozvoliti da lica koja budu odstranjena iz sudova ili tužilaštava da se bave advokaturom.“, kaže Dragić.

U Zakonima Republike Srpske za sada ne postoji takva odredba, koja bi umanjila ili u potpunosti uticala da se ovakve stvari dešavaju. Pojedini advokati kažu da bar sa etičke strane Labotić ne bi trebao da nastavi sa radom.

„Rukovođen ovim problemom Labotića, trebalo bi pod hitno inicirati izmjene Zakona o advokaturi RS i u član 6 ugraditi jednu odredbu koja zabranjuje upis u imenik advokata svim licima koji su odstranjeni iz tužilaštva ili sudova.“, kaže advokat Marko Dragić.

Saša Labotić je ostao poznat i po tome što je podigao optužnicu protiv pokojnog Davida Dragičevića, i to 6 dana nakon što je njegovo tijelo pronađeno na ušću Crkvene u Vrbas.

BN TV

Danas objavljeno

Kako je Izrael obezbijedio više doza vakcina od potrebnih

M.

Španija: Desetine manjih zemljotresa potreslo Granadu

M.

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji

M.

Ostavite komentar