Advokat: Diploma poništena na nezakonit način - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Advokat: Diploma poništena na nezakonit način

Univerzitet za poslovne studije u Banjoj Luci iskoristit će sva pravna sredstva u cilju zaštite diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića za koju smatra da je stečena i izdata na zakonit način.

Inspektorat Republike Srpske juče se oglasio saopštenjem za javnost u kojem je naveo da su nakon izvršne kontrole utvrdili da je Senat Univerziteta za poslovne studije Banja Luka donio rješenje kojim je poništio diplomu izdatu na ime Osmana Mehmedagića te da je Službenom glasniku RS već uplatio naknadu za objavu rješenje kojim se diploma proglašava poništenom.

Advokatica Univerzitet za poslovne studije u Banjoj Luci Radmila Plavšić ovim povodom je kazala da odluka prosvjetnog inspektora RS kojim se Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka nalaže da poništi diplomu Mehmedagiću nije zakonita.

Kako kaže, razloge za takav stav opširno je obrazložila u žalbi koju je uputila Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kao i u tužbi kojom je pokrenut upravni spor.

“Univerzitet za poslovne studije Banja Luka će iskoristiti sva pravna sredstva u cilju zaštite diplome kao javne isprave za koju smatra da je stečena i izdata na zakonit način. Rano je govoriti o pokretanju postupka pred Ustavnim sudom jer još uvijek nisu okončani postupci pred sudovima entiteta”, kazala je Plavšić.

Advokatica ističe da će već u ponedjeljak zajedno s ovlaštenim osobama Univerziteta za poslovne studije Banja Luka dogovoriti dalje aktivnosti s obzirom na to da smatra kako nisu ispunjeni zakonski uslovi da bi prosvjetni inspektor RS iskoristio svoja ovlaštenja i poništio diplomu Mehmedagiću.

Kompletan proces vezan za poništenju diplome direktoru OBA-e obilježile su brojne kontroverze.

Posebno je zanimljivo što je poništenje uslijedilo tek nakon što je Vlada RS ekspresno smijenila direktoricu Inspektorata RS i glavnog prosvjetnog inspektora, a koji su odnijeli rješenje kojim se odgađanja poništenje diplome Mehmedagiću.

Odmah nakon izbora novih čelnika Inspektorat RS promijenio je raniji stav i poništio svoje rješnje te naredio da se diploma Mehmedagiću ipak poništi. Sve ove aktivnosti uslijedile su nakon što je vladajući SNSD, politička stranka na čijem čelu se nalazi Milorad Dodik, najavila kako neće podržati ponovni izbor Mehmedagića za direktora OBA-e. Advokatica Plavšić nije željela komentarisati političke pritiske u ovom procesu navodeći da kao advokat ovaj slučaj posmatra samo iz pravnog ugla.

(Klix)

Danas objavljeno

Približili se Singapuru: Za 24 sata

M.

Odustaju od nuklearnog oružja? “Završavamo posao i bez njega”

M.

Uhapšeno lice zbog iskorištavanje djece za pornografiju

M.

Ostavite komentar