"Administraciji SAD lakše da rješava pitanje Kosova nego Irana" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Administraciji SAD lakše da rješava pitanje Kosova nego Irana”

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson izjavio je da “skida kapu” specijalnom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu.

Kako navodi, “skida kapu” za postizanje dogovora o direktnom avio saobraćaju između ta dva grada.

Dodao je da administracija SAD želi da vidi rezultat na polju spoljne politike uz ocenu da je na Zapadnom Balkanu moguće pre postići uspeh, nego u Iranu ili Severnoj Koreji, preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America – VOA).

“Zaista mi je drago zbog novog dogovora (o direktnom letu Beograda-Priština) i aktivnog uključivanja Amerike u postizanje tog dogovora. Drago mi je da se usred teške političke situacije, ljudi fokusiraju na nešto što je tako pragmatično, konkretno, što može da ima uticaja na privredu i ljude i ima neposredan strateški uticaj”, rekao je Vilson u intervjuu Glasu Amerike.

On je dodao da “skida kapu ambasadoru Grenelu što je vrlo tiho i diplomatski doveo do ovog sporazuma” navodeći da zalaganje Grenela pokazuje aktivno američko učešće.

Vilson je dodao da takse ostaju ogromna ekonomska prepreka.

“Njih podržavaju ograničene, najverovatnije korumpirane snage sa obe strane granice. To jača crno tržište i one koji pokušavaju da varaju, to je loše za vladavinu prava. To je loše za vladu u Beogradu i u Prištini. Sad moramo da dođemo do tačke gde se tome treba odupreti. Takse se mogu ukinuti i onda se može dalje ozbiljno razgovarati”, rekao je Vilson.

Prema njegovima rečima, Trampova administracija želi da vidi rezultat na polju spoljne politike i da su Severna Koreja, Iran i Venecuela teška pitanja, dok će na Zapadnom Balkanu pre postići uspeh.

“Mnogo toga se dešava u svetu i Trampova administracija ima mnogo posla. Mnogo toga treba da uradi ambasador u Nemačkoj. Veoma je važno da, usred sve te buke, imamo napredak u američkom angažmanu. Na tome radi ambasador u Berlinu, Metju Palmer u Stejt departmentu, državni sekretar Majk Pompeo, koji je bio domaćin sastanka prošle godine predsedniku Vučiću u Njujorku i sad je bilo susreta u Davosu. To je ono što mi želimo da vidimo kao deo američkog angažmana, da bi se održao pozitivan trend napretka u regionu”, dodao je on.

Danas objavljeno

Sarkozi negira krivicu

M.

U pucnjavi u Čikagu najmanje četvoro mrtvih

M.

Milanović: Bez Srbije i Hrvatske nema promjene Dejtonskog sporazuma

M.

Ostavite komentar