12. Decembra 2019.

Ađijus: Presuda Mladiću do kraja 2020. godine

Big Portal

Karmel Ađijus je predstavljajući šestomjesečni izvještaj u Savjetu bezbjednosti UN rekao da očekuje da će, pored presude Ratku Mladiću, do kraja naredne godine biti izrečene i presude u ponovoljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Na istoj sjednici, pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović apelovao je na članove SB UN da se aktivno angažuju na rješavanju otvorenih pitanja u radu Mehanizma za krivične sudove u Hagu, čiji je mandat na isteku.

Backović je rekao da su mnoga pitanja i sugestije Srbije do sada ostale bez odgovora i posebno ukazao na bojazan Srbije zbog tendencija da se izmjeni decenijska praksa ublažavanja kazni i prijevremenog puštanja na slobodu.

Istovremeno je negodovao što već deceniju izostaje odgovar na inicijativu Srbije da njeni osuđeni državljani izdržavaju kaznu u svojoj zemlji.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Serž Bramerc je, govoreći o zemljama bivše Jugoslavije na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, rekao da je širom Balkana prisutno negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare