21. Oktobra 2021.

AccuWeather objavio veliku prognozu za zimu, evo što nas čeka

Big Portal

Nadolazeća zima u južnom dijelu kontinenta mnogo će podsjećati na prošlogodišnju zimu, naglašavaju meteorolozi.

Značajne poplave
Predviđaju se oluje i jaki vjetrovi širom Španije i južne Francuske te brojne promjene vremena.

“Neke od najjačih oluja najvjerojatnije će se dogoditi negdje u južnoj Francuskoj, Španiji ili Portugalu ove zime”, upozorio je meteorolog Tyler Roys. Čak i bez olujnih vjetrova, druge dijelove južne Evrope čeka vlažna zima.

Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske. Prema meteorologu Alanu Reppertu, zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom.

“Čak bi i umjerene količine padavina mogle rezultovati brzim oticanjem i nabujalim rijekama koje bi dostigle tačku loma, što bi moglo prouzrokovati značajne poplave”, upozoravaju meteorolozi.

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije, Grčke i Balkana mogu se ponekad popeti i iznad normalnih, kaže Roys.

Prognostičari AccuWeathera kažu da će unutarnji dijelovi istočne Evrope ove zime imati neočekivano hladan vazduh. Područje s najvećim rizikom za temperature nekoliko stepeni ispod normalne obuhvaća područje od srednje Ukrajine prema sjeveru do Litvanije i Estonije te do zapada do Slovačke i Poljske.

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava širom Italije i Balkana takođe će donijeti niz nepovoljnih vremenskih prilika u istočnoj Evropi. Očekuju se česta razdoblja kiše i snijega u većem dijelu unutrašnjosti istočne Evrope.

Ne predviđa se da će se sjeverna Evropa suočiti s nestabilnim vremenom ove zime. Ne očekuju se niti olujna nevremena kakva su prošle godine pogodila dijelove Irske, Njemačke, Danske, Norveške i Švedske. Dugotrajno sušno vrijeme očekuje se za istočnu Francusku, Njemačku, Švedsku i Norvešku.

Kasnije ove zime, najavljuju prognostičari, produženi naleti hladnog vazduha stići će širom Sjeverne Evrope, naručito Irske i Velike Britanije.

Temperature ispod normalne razine
Prema Roysu, temperature će tokom druge polovine zime u sjeverozapadnoj Evropi pasti na gotovo normalne i ispod normalne razine.

Povrh prohladnog vjetra s istoka, La Nina će povećati prilike za snijeg u Velikoj Britaniji i Irskoj, kao i na područjima od Francuske do Poljske, posebno kasnije u sezoni.

Prošle zime dijelovi Velike britanije doživjeli su svoja najsnježnija razdoblja tijekom jeanuara i februara – a prognostičari kažu da bi se to moglo ponoviti i ove zime, prenosi Index.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare