8. Februara 2022.

Abazović: “Učiniću sve”

Big Portal

Prema njegovoj želji, Crna Gora bi do 2025. godine trebalo da bude kompletno spremna za prijem u Evropsku uniju.

Abazović, verovatno budući mandatar za sastav nove vlade, ocenjuje da je u 14 meseci vlade Zdravka Krivokapića pokrenuto mnogo pozitivnih stvari, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i da su tu postignuti konkretni rezultati. On naglašava da su promene u javnoj administraciji postupan proces i tvrdi da se već pojavio „novi talas ljudi“. „Mi smo tu da pokažemo da je društvena kohezija moguća“, rekao je Abazović i naglasio da će činiti sve kako ne bi postojale „dve Crne Gore“.

Na optužbe da radi za neke strane faktore, „Srbiju i slične“, Abazović odgovara da je to retorika onih kojima odgovara podela Crne Gore. Sebe vidi kao političara koji je „izašao iz matrice“: „Mi smo DPS pobedili 30. avgusta“ i „moramo da gradimo institucije sistema“. Jer, DPS je način svog vladanja „preslikao“ i u mnoge institucije i kompanije, što sada valja prevazići.

Nova vlada Crne Gore mora da ima 7-8 jasnih zadataka, među kojima su najvažniji „deblokada evropskog puta“ i pripreme za novu turističku sezonu. Takve zadatke Abazović naziva „magistralnim“ i smatra da su oni vrlo konkretni, jasno diferencirani i – rešivi. Pogotovo ako Crna Gora „u pozitivnom smislu pobedi samu sebe“ – postane jedinstvena i reši stvari koje su u interesu „ogromne većine građana“.

Poslednjoj vladi je nedostajala podrška funkcionalnog parlamenta i funkcionalne parlamentarne većine. To sada valja deblokirati. Ali, ne održavanjem novih izbora bez izborne reforme. Krajnje je vreme da se iskorači iz jedne „primitivne percepcije političke realnosti“, poručuje Abazović, stalno naglašavajući potrebu za „pomirenjem Crne Gore“.

Iza nacionalizma je uvek korupcija
Mišljenja kao što je da Crnogorci i Srbi ne mogu da funkcionišu zajedno u državi su deo „matrice“: „Stojim iza teze da iza svakog nacionalizma na Balkanu stoje korupcija i organizovani kriminal“.

Abazović podseća i da je do sada imao mnogo kontakata sa „međunarodnom zajednicom“. On od nje traži podršku, ali ne i da ona uređuje odnose u Crnoj Gori. „To je zadatak isključivo legitimnih predstavnika naroda“, a od nje očekuje da „podrži napore Crne Gore da ona postane prva naredna članica EU i da Crna Gora zadrži svoj prozapadni politički kurs.“

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare