9. Septembra 2021.

Abazović: “Ako se pređe crvena linija… Oboriću vladu”

Big Portal

On je objasnio da smatra da je situacija na Cetinju rešena na najbolji mogući način – bez ljudskih žrtava i ozbiljnijih povreda.

“Nisam došao da bih Crnu Goru slao u podele, već da dam doprinos da se građani pomire. Rekao sam više puta premijeru i kolegama u Vladi i ponavljam da ako se pređe crvena linija, a poslednjim događajima, mislim da su oni tu liniju nagazili… još jedan korak unapred i nije nemoguće da nećemo imati novog ministra unutrašnjih poslova, ali nije isto tako mogućnost da ćemo imati novog premijera. Ja ću nakon toga oboriti Vladu, prestaću da dajem podršku Vladi ukoliko smatram da čine nešto što je nepravedno”, rekao je on.

“Ne razumem zašto se otvorila nova kriza vlasti i to verovatno nije pitanje za mene. Mi smo iz situacije na Cetinju, vrlo krizne, izašli po mom sudu sa fenomenalnim rezultatom Uprave policiije, menadžementa… Bez ljudskih žrtava, teških povreda, uz brojne probleme koji prate taj dogđaj. Tačno je da smo imali različita mišljenja, ali da idemo u seču glava i rušenje sektora bezbednosti koji je jedini po mom sudu dao rezultate u prethodnih godinu dana, po meni je iznenađujuće”, rekao je Abazović.

“Postignut je dogovor sa premijerom da sutra biro za operativnu komunikaciju zaseda i jedna od tačaka biće uspostavljanje komisije od pet članova koja treba da uradi analizu koordinacije sekotra bezbednosti odnosno učestvovanja svih vezano za dešavanja na Cetinju. U Birou su načelnik Generaštaba, direktor ANB-a, direktor Uprave policije, šef Sektora za pranje novca. Mi ćemo odrediti pet osoba, te osobe treba da budu iz različitih institucija, ali da budu profesionalci”, rekao je Abazović

“Nije bilo državnog udara”
Abazović je rekao da je prvobitni zahtev crkve bio da će tokom ustoličenja na Cetinju biti svenarodni sabor, ali je nakon više razgovora i objašnjavanja ukupne klime, MCP prihvatila korekciju.

“Došli smo u situaciju da 300, 400 ljudi u konvoju odvedemo na Cetinje i omogućimo da se bezbedno vrate. Stvari su se zakomplikovale jer je Cetinje zabarikadirano 4. septembra”, rekao je Abazović.

Vicepremijer je odgovarajući na pitanje zašto je policija dozvolila podizanje barikada, rekao da se policija odlučila da veće snage koncentriše oko Cetinjskog manastira.

“Taktički je zauzela posed u petak u jutarnjim časovima. Već su se u subotu ujutru desili prvi incidenti. Sa ovog aspekta to je bila dobra procena”, objasnio je.

On je kazao da se neće desiti rušenje bezbednosnog sektora, niti to dozvoljava nakon što je 5. septembra DPS bačen na kolena, jedan od predstavnika te partije završio u zatvoru, a drugi iz DPS-a su se prepali da će tamo završiti.

Abazović je rekao da nikakvog državnog udara nije bilo.

Najmanje prava da priča o državnom udaru, kako je rekao, ima Demokratski front jer njihove izjave vode ekstremizaciji.

“Obećao sam građanima da mafija više neće vladati državom. Sve grupacije mafije su napadnute. Obećali smo da ćemo napraviti ekspertsku vladu, napravili smo. Tražili su da se odmah glasa Zakon o slobodi vjeroispovijesti – ispoštovano. Sve stvari koje su se dešavale, za koje sam mislio da su pravedne i iza kojih stojim, kao i za dešavanja na Cetinju. Za sve što mislim da je pravda ću stati iza toga, bez obziora na bilo koju cijenu. Iza stvari koje su nepravedne neću stati. Ali ovo je sada počelo da bude indikativno, ako neko misli da policijom Crne Gore treba upravljati iz Beograda to se neće desiti. Ako neko misli da policijom Crne Gore treba da se upravlja na način kako da ostvarimo neki politički profit to se neće desiti preko mojih leđa”, rekao je.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare