A za Prištinu nagrada: EU ukida vize - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

A za Prištinu nagrada: EU ukida vize

Savet EU i Evropski parlament počinju pregovore o ukidanju viza za građane Kosova i Metohije, odlučili su danas ambasadori zemalja članica EU.

Prema nacrtu, uredba omogućava nosiocima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na 90 dana u bilo kom periodu od šest meseci.

Prema stavu Saveta, bezvizni režim bi se primenjiivao od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) koji EU uvodi iduće godine za građane trećih zemalja uključujući tu i Zapadni Balkan, a u svakom slučaju najkasnije od 1. januara 2024 godine.

Savet EU smatra da je Priština postigla značajan napredak u svim reformama za liberalizaciju viznog režima, uključujuc´i i oblast bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja. Na osnovu ove procene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje izdaje Priština.

“Izuzec´e od viznog režima c´e obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom”, potseća Savet EU I dodaje da će Komisija nastaviti da aktivno prati sprovođenje reformi, uključujuc´i usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima.

Danas objavljeno

U raciji u Tirolu pali i dileri iz BiH, rasturali kilograme kokaina i marihune

M.

Rusija: Primoravaju nas da ubrzamo tempo

M.

Moskva i Peking udruženi: Odlučili smo

M.

Ostavite komentar