A sad H5N8 i to veoma blizu nas - BIGportal.ba
Region Vijesti

A sad H5N8 i to veoma blizu nas

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede u ponedeljak je saopštilo da je od početka marta na području Vukovarsko-srijemske županije primećeno uginuće labudova.

Kako prenosi Jutarnji list, kod tri juginule ptice utvrđena je influenca ptičijeg gripa podtipa H5N8.

Iz hrvatskom Ministarstva poljoprivrede još navode da su od početka marta u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta dostavljene tri uginule divlje ptice “te je kod dve ptice laboratorijskim pretraživanjem utvrđena visoko patogena influenca ptica podtipa H5N8, dok je kod jednog labuda potvrđena influenca ptica podtipa H5N8, a utvrđivanje patogenosti je u toku”.

Ističe se i da “nalaz sekvenciranja celog genoma prvog uginulog labuda upućuje na usku povezanost s izolatima virusa H5N8 detektiovanim u divljim pticama i peradi u Rusiji i Kazahstanu, kao i u evropskim zemljama”.

Takođe, kako preno Jutarnji list, na području Parka prirode Kopački ritprimećeno je povećano uginuće divljih ptica pa je pretražen uzorak jedne čaplje s negativnim rezultatom, ali se dodaje i da su u toku laboratorijska pretraživanja ostalih uginulih divljih ptica.

Ministarstvo je još saopštilo da prema podacima kojima oni raspolažu, tokom ove godine visoko patogena influenca ptica, prema sastavu za prijavu bolesti Evropskoj komisiji, potvrđena je čak na 15 lokacija koje drže ptice u zatočeništvu u šest država članica EU, na ukupno 644 farmi peradi u 16 država članica EU i dve treće zemlje (Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina), od čega najviše u Francuskoj (426 mesta izbijanja) i Nemačkoj (98 mesta izbijanja); kao i kod divljih ptica u 23 države članice EU i četiri treće zemlje (Ujedinjeno Kraljevstvo, Švajc, Ukrajina i Norveška).

Iz hrvatskog ministarstva poljoprivrede podsećaju da su na snazi preventivne mere protiv ptičijeg gripa.

Inače, ptičiji grip je zarazna je virusna bolest ptica, uključujući i perad. Zaraza domaće peradi tim virusom uzrokuje dva glavna oblika te bolesti,ptičiji grip koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća.

Influenca ptica pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovek, iako je rizik uglavnom vrlo mali, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Danas objavljeno

Putin: Zapad spreman da svaku državu “gurne pod autobus”

Vanja A

Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara, evo koliko će dobiti BiH

Vanja A

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

M.

Ostavite komentar