A gdje je Bosna i Hercegovina? Šest godina je nema na Evroviziji, sada kažu "Pod sankcijama smo" - BIGportal.ba
Ex Yu

A gdje je Bosna i Hercegovina? Šest godina je nema na Evroviziji, sada kažu “Pod sankcijama smo”

Bosna i Hercegovina na Evroviziji nije nastupila od 2016. godine. Tada su je s pesmom “Ljubav” predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Džala, ali se nisu plasirali u finale.

Pre toga, Bosna i Hercegovina je na takmičenju učestvovala 2012. godine. Jednom prilikom rukovoditeljka Odeljenja međunarodnih poslova BHRT-a i poslednja šefica delegacije BiH, Lejla A. Babović, objasnila koji su razlozi izostanka zemlje s Eurosonga.

“Javni servisi su u poslednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije (EBU)”, objasnila je za “Dnevni avaz”.

“Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo sredstva za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka.”

“To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji”, dodala je.

Tamošnji mediji ranije su pisali da dugovanja prema EBU iznose šest miliona švajcarskih franaka i zbog toga je evropska organizacija tužila BHRT.

Danas objavljeno

Severina pokazala isklesanu figuru u kupaćem kostimu

Vanja A

Željko Rebrača otkrio istinu o svom zdravstvenom stanju

Vanja A

Ovako je Nikola Rađen opisao Anu Kokić

Vanja A

Ostavite komentar