20. Marta 2024.

Raste strah od samovozećih automobila, da li ih se i vi plašite?

Iako implementacija sistema autonomne vožnje ne ide očekivanim intenzitetom, mnogi smatraju da forsiranje ove tehnologije šteti bezbednosti saobraćaja.

Poslednjih godina u svetu se mnogo toga dogodilo po pitanju autonomnih vozila. Iako se na prvi pogled čini da je pokretanje ove teme u Srbiji u domenu naučne fantastike, ne treba smetnuti s uma da mnogi savremeni automobili imaju bar po nekoliko sistema asistencije koji su osnova tehnologije autonomne vožnje.

Na primer, adaptivni tempomat je već standardan u većini premijum vozila, a autonomna vožnja nivoa 3 je vrhunac u trenutnoj ponudi putničkih automobila na tržištu.

Pomenimo i vlasnike Tesla automobila koji često voze na autopilotu ne poštujući osnovna pravila bezbednosti. Zato je pitanje šta mislite o autonomnim vozilima sasvim legitimno.

Činjenica je da ih se mnogi plaše. Barem tako sugeriše studija sprovedena u Americi. Američki auto-klub AAA je ranije ove godine sproveo studiju na 1.010 vozača koji predstavljaju presek 97% američkih domaćinstava.

Čak 66 odsto ispitanika izjavilo je da se plaši samovozećih vozila. Štaviše, 25 odsto ispitanika kaže da nije sigurno šta ta tehnologija donosi, a samo 9 odsto ispitanika ima puno poverenje u autonomna vozila.

Pad poverenja u autonomna vozila i tehnologije

Zanimljivo je da je ista studija sprovedena 2021. godine i da je tada dala nešto povoljnije rezultate za pristalice autonomne vožnje. Tada je u ovu tehnologiju verovalo 55 odsto ispitanika, a godinu dana kasnije njih 54%.

Prošle godine dogodila se velika promena, verovatno izazvana brojnim saobraćajnim nezgodama sa samovozećim vozilima. Prošle godine se čak 68 odsto ispitanika izjasnilo da nema poverenja u ove tehnologije.

“Poslednjih nekoliko godina došlo je do povećanja straha potrošača”, rekao je Greg Branon, šef istraživanja AAA.

“S obzirom na brojne incidente koji se objavljuju u medijima u vezi sa aktuelnim tehnologijama vozila – nije iznenađenje da su ljudi zabrinuti za svoju bezbednost”, rekao je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare