2. Februara 2024.

Zbog velikog kašlja umiru bebe, kazna za nevakcinisanje mala

 Od kraja novembra, kada su prijavljeni prvi slučajevi velikog kašlja, pa do danas u Republici Srpskoj oboljelo je 70 osoba.

U Srbiji su do sada umrle četiri bebe, a krajem oktobra prošle godine dvoipomjesečna beba preminula je i u Mostaru.

Otkad je veliki kašalj buknuo, pa i sada dok je jedno dijete u Srbiji na respiratoru i ugroženo, stručnjaci širom regiona pozivaju na vakcinaciju kao jedinu zaštitu.

Da je važno ispoštovani kalendar vakcinacije jer se vakcinacijom može razviti kolektivni imunitet smatra i Ranko Škrbić, predsjednik Savjeta za zdravlje Republike Srpske, ističući za “Nezavisne novine” da ništa bolje ne sprečava razvoj i širenje infektivnih oboljenja kao što to čini vakcina, a posebno u dječjem uzrastu.

“Ne postoji jednostavniji, brži i efikasniji način da se zaštite djeca u ranom uzrastu od najčešćih infektivnih virusnih i bakterijskih oboljenja za koje već odavno imamo uspješno razvijene vakcine koje cijeli svijet uspješno primjenjuje decenijama. Radi se o potpuno provjerenim vakcinama koje su decenijama u upotrebi kod nas i u svijetu i to savremeni svijet više i ne dovodi u pitanje. Nema sumnje da li je to potrebno ili nije”, rekao je Škrbić ranije za “Nezavisne novine”.

Jelena Đaković Dević, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, ističe da se veliki kašalj prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi nastaju od sedam do deset dana nakon infekcije.

“U početku se bolest manifestuje simptomima prehlade, nakon čega kašalj postaje intenzivniji i javljaju se napadi kašlja uz karakteristično zacenjivanje, naročito u toku noći. Kod dojenčadi klinička slika nije tipična, može da se javi i prestanak disanja”, rekla je ranije za “Nezavisne novine” Đaković Devićeva.

Pojasnila je tada da bolest može proći bez posljedica, ali mogu se javiti i komplikacije, kao što su upala pluća, upala srednjeg uha, krvarenja u različitim organima koja se javljaju usljed naprezanja, kao i konvulzije.

“Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksin”, objasnila je ona.

Vakcinacija protiv velikog kašlja je prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obavezna u Srpskoj, a kako za “Nezavisne novine” ističu u Inspektoratu, istim zakonom je propisana i kazna od 100 do 1.000 KM za roditelja koji odbije da vakciniše dijete vakcinom iz programa sistemske imunizacije.

“S obzirom na to da je Zakonom o prekršajima Republike Srpske propisano da ako je novčana kazna propisana u rasponu ovlašćeni organ će prekršajnim nalogom izreći minimum propisane novčane kazne, to znači da nadležni inspektor može izreći samo najnižu propisanu kaznu”, objasnili su iz Inspektorata Srpske.

I u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske apeluju na važnost imunizacije.

“Pozivamo sve roditelje da provjere vakcinalni status svog djeteta i, ukoliko postoje vakcine koje su propustili, da se jave u vakcinalni centar kako bi zaštitili svoju djecu na vrijeme”, istakli su za “Nezavisne novine” u Institutu Srpske.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
igor
igor
7 mjeseci prije

Neka Skrbic pogleda malo u nebo i vidi tragove aviona koji redovno rasprsuju razne hemikalije.. vec godinama se to radi. Da to sto pada sa neba ljudi udisu,stvara razne simptome koji vlasti pokusavaju ljudima prodati pod “novi virus”
A uostalom ako je ta injekcija sigurna i efikasna onda oni koji su primili dozu mogu biti zasticeni,ili? u cemu je poenta da se svi izbodu