6. Januara 2024.

Kakve tajne u sebi krije Steam Deck?

Jutjuber High Yield i fotograf hardvera Fričens Fric su se udružili kako bi ispitali Van Gogh APU, koji pokreće Steam Deck, otkrivajući neke skrivene funkcije.

Steam Deck je do sada zabeležio ogroman uspeh za kompaniju Valve, a sposoban je da bez problema pokreće neke vrhunske naslove, kao što su Baldur's Gate 3, Diablo 4 i Forza Horizon.

To je naravno dovelo do brojnih nagađanja i predviđanja o tome kakav zapravo hardver Valve koristi u svojoj moćnoj ručnoj konzoli.

Sada su jutjuber High Yield i fotograf hardvera Fričens Fric odlučili da razreše misteriju i istraže prilagođeni APU koji pokreće Steam Deck.

Van Gogh APU u Steam Decku se sastoji od AMD Zen 2 procesora i RDNA 2 zasnovane grafičke karte, uz 128-bitni LPDDR5 memorijski interfejs. Ali, bitno pitanje je šta predstavlja ostatak čipa, koji nije identifikovan?

High Yield je objasnio svoju teoriju da se Van Gogh čip koristi za pokretanje Magic Leap 2 AR kacige. Magic Leap 2 koristi procesor sa 14 jezgara, maksimalne frekvencije do 2,4GHz.

Zasnovano na analizama koje je sproveo, jutjuber veruje da je neidentifikovana oblast na Steam Decku zapravo 14-jezgarni procesorski endžin koji se koristi za Magic Leap.

Zanimljivo je da ovaj endžin nije fizički onemogućen, što znači da u teoriji može da se koristi za modifikacije firmvera i BIOS-a i omogućivanje dodatnih funkcija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare