3. Januara 2024.

Za vikend stiže ledeni talas: Na testu energetski sistemi u Evropi

Za vikend se prognoziraju niske temperature u Berlinu i Parizu. Referentne evropske cene prirodnog gasa su porasle, jer će hladnije vreme podstaći potražnju za grejanjem

Hladno vreme će se proširiti na veći deo Evrope do kraja nedelje, a to će biti prvi test za energetske sisteme regiona posle uglavnom blage zime do sada, piše “Blumberg”.

Minimalne temperature će tokom vikenda pasti ispod nule u Berlinu i Parizu, prema proceni “Makar Tehnolodžis”. 

Britanska meteorološka služba izdala je upozorenje na vremenske neprilike, jer oluja Henk donosi jake kiše i jake vetrove, sa udarima do 110 kilometara na sat u južnim delovima zemlje. To bi moglo da dovede do potencijalnih poremećaja u saobraćaju i infrastrukturi.

Predviđa se da će se zahlađenje potrajati do sledeće nedelje, pošto oslabljeni stratosferski polarni vrtlog utiče na vremenske prilike širom Evrope. Prognostičari kažu da je prerano reći koliko će trajati ta pojava, koja uglavnom donosi niže temperature.

Referentne evropske cene prirodnog gasa su porasle, jer će hladnije vreme podstaći potražnju za grejanjem. Međutim, rekordne zalihe gasa, smanjena industrijska potrošnja i visoka proizvodnja iz obnovljivih izvora verovatno će ograničiti rast troškova goriva.

Ledene temperature nad Skandinavijom će se zadržati, sa minimumom od -18,5 stepeni Celzijusa u Helsinkiju u naredna dva dana. Tamo će hladnoća biti umerena sledeće nedelje, ali ne pre nego što Oslo u petak i subotu dostigne čak -20,5 stepeni Celzijusa.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare