3. Januara 2024.

U Finskoj i Švedskoj zabilježeno minus 40 stepeni

Rekordno niske temperature, sneg i vetar otežavaju svakodnevni život u nordijskim državama

U Finskoj i Švedskoj zabeležene su najniže temperature tokom ove zime od oko minus 40 stepeni Celzijusovih.

U selu Nikaluokti, naseljenom domorodačkim narodom Laponcima u severnoj Švedskoj, temperatura se jutros spustila na minus 41,6 stepeni, javila je švedska javna televizija SVT.

“To je najniža temperatura izmerena do sada ove zime, a na severu će i dalje biti prilično hladno vreme”, rekao je meteorolog Nils Holmkvist.

Izuzetno hladno vreme izazvalo je velike probleme u železničkom saobraćaju na severu Švedske, rekli su železnički operateri, preneo je AP.

Švedski meteorološki i hidrološki institut saopštio je da je temperatura od minus 30 stepeni zabeležena na nekoliko lokacija u severnoj Švedskoj.

Takođe je izdao upozorenje na sneg i vetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da snežne padavine i jak vetar u sredu mogu da izazovu probleme.
Njegovo drugo po redu upozorenje važi od ponoći do srede.

U susednoj Finskoj, rekordno niska temperatura ove zime zabeležena je jutros u severozapadnom gradu Jlivijeska od minus 37,8 stepeni.

Na nekoliko lokacija u regionu Arktičke Laponije zabeležene su temperature niže od minus 30 stepeni.

U Helsinkiju je takođe izuzetno hladno, a očekuje se da će se temperatura tokom ove sedmice kretati između minus 15 i minus 20 stepeni.

Finski meteorološki institut izdao je upozorenje na izuzetno hladno vreme tokom ove sedmice sa prognoziranim temperaturama nižim od minus 40 stepeni.

Finska je postala članica NATO 4. aprila ove godine, a sredinom decembra Helsinki je potpisao sporazum sa Vašingtonom o jačanju odbrambene saradnje.

Nakon toga, ambasador Finske Anti Helanter je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je saopšteno da Moskva neće ostaviti bez odgovora nagomilavanje vojnog potencijala alijanse na svojoj granici, kao i da će preduzeti neophodne mere za sporne odluke Helsinkija.

Nakon višemesečnog odlaganja, ključni odbor turskog parlamenta dao je u utorak, 26. decembra, saglasnost za kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u.

Time je uklonjena još jedna prepreka u procesu pridruživanja prethodno nesvrstane nordijske zemlje zapadnom vojnom savezu, pišu svetski mediji.

Protokol o pristupanju Švedske još treba da bude odobren u generalnoj skupštini turskog parlamenta za posljednju fazu zakonodavnog procesa u Turskoj. Jedina druga članica NATO koja je još uvek odobrila pristupanje Švedske je Mađarska.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare