28. Decembra 2023.

“Ovo je gore od rata do istrebljenja”

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da je rat u Gazi “gori od rata do istrebljenja”.

Govoreći za egipatski TV kanal ON, Abas je rekao da je uticaj sukoba između Izraela i Hamasa na palestinski narod “veći od katastrofe“.

Kako je preneo Skaj njuz, Abas je tokom intervjua nastavio da upoređuje trenutni sukob Izraela i Hamasa s masovnim raseljavanjem i raseljavanje Palestinaca tokom arapsko-izraelskog rata 1948. Godine, koji Palestinci nazivaju nakba, što na arapskom znači katastrofa.

“Ono što se dogodilo 1948. godine, emigracija i uništenje, i ono što se dešava sada je daleko ružnije od onoga što se dogodilo (tada)“, rekao je Abas, pa nastavio: “Ono što se sada dešava je najružnija stvar koja se dešava palestinskom narodu, ne samo u Gazi, već i na Zapadnoj obali i Jerusalimu u poslednjih 79 dana do danas.”

Podsetimo, u poslednjem napadu, kako je objavilo ministarstvo zdravlja Gaze predvođeno Hamasom, ubijeno je 250 Palestinaca, dok je 500 ranjeno. Još šest osoba je ubijeno u gradu Tulkarm na Zapadnoj obali tokom izraelske racije, saopštilo je u sredu palestinsko ministarstvo zdravlja.

Ali uprkos međunarodnim naporima da se zaustave borbe, izraelski premijer je rekao članovima svoje stranke da rat “nije blizu kraja”.

Tokom intervjua, palestinski predsednik je kritikovao SAD zbog njihove kontinuirane podrške Izraelu, tvrdeći da se pogibije civila dešavaju “pred očima sveta”, a da u tome prednjači Amerika.

On je nagovestio da bi rat imao šanse da se završi ukoliko bi se prihvatila rezoluciju Ujedinjenih nacija koja poziva na hitan prekid vatre, umesto da se stavlja veto.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare