18. Decembra 2023.

Dodikova odbrana očekuje premještanje suđenja u Banjaluku

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika očekuje da Sud BiH postupa prema zakonu i odobri premještanje suđenja iz Sarajeva u Banjaluku u cilju da se obezbijedi pošteno suđenje zbog pritisaka domaćih i stranih zvaničnika, pa i pojedinih rukovodećih ljudi u pravosuđu BiH, rekao je advokat predsjednika Srpske Goran Bubić.

Bubić je istakao da je odbrana podnijela prijedlog za odlaganje ročišta zakazanog za srijedu, 20. decembar, s obzirom na to da nije riješen drugi zahtjev za premještanje postupka iz Sarajeva u Banjaluku.

“Između posljednjeg poziva i pretresa imamo četiri dana, a pozivanje četiri ili pet dana prije termina, od čega su dva neradna, nije uobičajeno”, rekao je Bubić za RTRS, prenosi Srna.

On je rekao da odbrana predsjednika Srpske ne odugovlači proces već samo radi svoj posao.

“Naša je dužnost da ukažemo na stvari koje utiču na zakonitost postupka. Zahtjev za premještanje nije kreiran s ciljem odugovlačenja, već zbog osvetničke atmosfere stvorene u Sudu BiH koja može uticati na zakonitost suđenja. Tražićemo kao odbrana i dalje način da se Sud meritorno suoči sa našim argumentima, a ne da ih odbacuje”, rekao je Bubić.

On je rekao da bi Sud u ovom montiranom slučaju trebalo da donese oslobađajuću presudu s obzirom na objektivne argumente koje će odbrana predočiti na suđenju.

Bubić je istakao da ovakav proces ugrožava ustavni poredak jer mu je cilj i eliminacija legitimno i legalno izabranog predsjednika Srpske, kao i kršenje izborne volje naroda Srpske.

On je ponovio da nelegitimni Kristijan Šmit nije zakonodavac.

“Mi u ovom slučaju, ako pogledamo stvarnosti u oči, vidimo da Evropa i SAD u nedostatku svoje stvarne političke moći koriste neprimjerene instrumente da jednog čovjeka eliminišu iz političkog života, te napadnu ključne institucije Srpske, i to zakonodavne”, upozorio je Bubić.

Dodik i vršilac dužnosti Službenog glasnika Srpske Miloš Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi. Ročište u ovom predmetu odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku. Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske podnio je žalbu, koju je Sud BiH odbio.  Paralelno sa žalbom, odbrana je bila podnijela i prijedlog za delegaciju nadležnosti, o kojem još nije donesena sudska odluka. Premještanje procesa odbrana je zatražila, između ostalog, zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare