20. Novembra 2023.

Argentina: Kandidat krajnje desnice pobijedio na predsjedničkim izborima, obećao gašenje Centralne banke

Preliminarni rezultati pokazuju da je Havijer Milei osvojio skoro 56 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat, doskorašnji ministar ekonomije Serđo Masa osvojio 44 odsto glasova

Prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Argentini, kandidat krajnje desnice Havijer Milei pobedio je u drugom izbornom krugu.

Preliminarni rezultati, na osnovu skoro 90 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da je Milei osvojio skoro 56 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat, doskorašnji ministar ekonomije Serđo Masa osvojio 44 odsto glasova, prenosi TASS.

Milei je u govoru pred pristalicama u Buenos Ajresu poručio da od “danas počinje rekonstrukcija Argentine”.

“Argentina je u kritičnoj situaciji. Zemlji su potrebne radikalne promene. Nema mesta postepenosti, neodlučnosti, niti za polovične mere. Danas počinje kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka”, poručio je Milei koji je tokom kampanje obećavao da će ugasiti Centralnu banke Argentine.

Prema njegovim rečima, Argentina će sa njim ići “putem slobode” kako bi “ponovo postala svetska sila”. 

“Onima koji nas posmatraju želim da kažem da će Argentina ponovo zauzeti mesto u svetu koje nije trebalo da izgubi. Posvećeni smo demokratiji, slobodnoj trgovini i miru. Radićemo rame uz rame sa svim zemljama slobodnog sveta”, istakao je.

Novoizabranom predsedniku Argentine pobedu je čestitao aktuelni argentinski predsednik Alberto Fernandes. Bivši američki predsednik Donald Tramp čestitao je Mileu, ocenivši da će on “učiniti Argentinu ponovo velikom”.

U nedelju je u Argentini održan drugi krug predsedničkih izbora. Izborna komisija saopštila je da je izlaznost bila 76 odsto.

U prvom krugu Masa je osvojio 36,7 odsto glasova, a Milei 30 odsto glasova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare