2. Novembra 2023.

Sajt Vlade Republike Srpke opet radi

Zvanična internet stranica Vlade Republike Srpske ponovo je dostupna.

Sa domena .net prebačena je na domen .rs.

To znači da se sajt Vlade od sada može čitati na www.vladars.rs. U skladu s tim, izmijenjene su i sve zvanične imejl adrese.

Podsjećamo, na isti način je nađeno rješenje i nakon obaranja sajta predsjednika Republike Srpske, dakle prelaskom na srpski domen.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković ranije je izjavio da su sajtovi „isključeni“ zbog američkih sankcija zvaničnicima Srpske.

Sedam dana nakon što su blokirane i izgubljene u internetskom prostoru, web-stranice Vlade Republike Srpske dostupne su na domeni susjedne Srbije.

Osim Vlade Republike Srpske (RS) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, danima nije bila dostupna ni web-stranica Inspektorata Vlade RS-a, ali se od 1. novembra stranici može pristupiti na domenu .rs.

Stranica predsjednikrs.net također nije bila dostupna nekoliko dana, da bi se pojavila na domenu predsjednikrs.rs.

Pretragom javno dostupne globalne evidencije “WHOIS” u kojoj se nalaze osnovni podaci gdje i kada su registrovane web-stranice, vidljivo je da je novi domen “vladars.rs” registrovana u beogradskoj firmi Hosting Mania, koja se bavi uslugama web-hostinga.

Domenu “vladars.rs” kupila je banjalučka kompanija Prointer ITSS 26. oktobra, nezvanično je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove kompanije.

U zvaničnom pisanom odgovoru rekli su da je domen vladars.rs zakupljena preko Hosting Manije, “ali se ne hostuje na našim serverima”. Pretragom na stranici Hostingchecker, vidljivo je da je hosting server Telekom Srpske, telekomunikacijski operater sa sjedištem u Banjaluci, koji je u vlasništvu Telekoma Srbije.

Kompanija Prointer ITSS je od početka 2022. sklopila više ugovora sa Vladom RS-a, pokazuju podaci u Registru javnih nabavki Bosne i Hercegovine.

U to je uključeno iznajmljivanje i održavanje internet linkova, održavanje data centra i infrastrukture informacionog sistema, te održavanje jedinstvenog informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata u Republici Srpskoj.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare