Prave se duplo brže, a ukus je fantastičan
Sastojci:
MILE KITIĆ PROGVORIO O KARIJERI I LJUBAVNOM ŽIVOTU ĆERKE ELENE: “ONA MI JE JEDINA INVESTICIJA…”
Share
01:26
- 40 gr svežeg kvasca
- 900 gr oštrog brašna + oko 100 gr za premesiti i oblikovati ( mekog )
- 4 cela jaja
- 300 ml jogurta
- 200 ml vode
- 150 gr šećera + oko 150 da se uvaljaju krofnice
- 150 gr margarina + 100 za premazivanje
Priprema:
U mlaku vodu izmrviti kvasac i staviti kašiku šećera i promešati.
U posudu staviti svo brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljen margarin i kvasac koji je odstajao par minuta.
Varjačom sjediniti testo.
Biće mekano i lepljivo ali tako treba.
Dobro izraditi varjačom.
Ostaviti da kisne sat vremena, da se udvostruči.
Kada je testo nakislo posuti brašnom radnu površinu, istresti testo i premesiti lagano i polako.
Posuti opet brašnom površinu i testo pa oklagijom razvući na debljinu 1 – 1,5 cm, pa manjom čašom umačući u brašno vaditi krofnice i slagati u pleh koji ste premazali onim drugim margarinom.
Od ove mere dobićete tri tepsije krofnica. Verujte da nije puno.
Ostaviti prvu tepsiju da kisne 15 minuta pa uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
E tek onda vaditi drugu turu krofnica, da vam ne bi prekisle ako ih budete vadili kad i prve.
Kada se rerna zagrejala a krofnice udvostručile stavite da se peku dok ne dobiju svetlo brapn boju.
Dok se peku otopite ostatak margarina i čim izvadite iz rerne krofnice odmah ih premaćite i uvaljajte u šećer i mešavinu šećera i cimeta. Ja lično volim ovu drugu kombinaciju.
Alo.rs