Kremasti namaz od karamele je idealan dodatak palačinkama, sladoledu ili kolačima, kao što je cheesecake. Dulce de leche možeš kupiti, ili ga napraviti i jednostavno kod kuće. Pripremi tokom prazničnih dana ovaj ukusni cheesecake sa karamelom i obraduj svoje ukućane.
Sastojci potrebni za caramel cheesecake:
Kora od keksa:
- 260 g graham krekera ili keksa
- 50 g šećera
- 140 g rastopljenog maslaca
Krema:
- 700 g krem sira (masnijeg)
- 65 g šećera
- 400 g dulce de lechea
- 125 g kiselog vrhnja
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- ¼ kašike soli
- 3 velika jaja
- Pahuljice morske soli za posipanje (po želji)
Priprema caramel cheesecakea:
Stavi 2 sloja čvrste folije na radnu podlogu i stavi na nju kalup za torte od 22 cm u sredinu. Čvrsto ga s vanjske strane omotaj folijom kako bi bio zaštićen od vode prilikom pečenja.
Krekere ili kekse usitni u multipraktiku dok se ne naprave fine mrvice. Dodaj šećer, zatim otopljeni maslac i miješaj, dok se mrvice ravnomjerno ne navlaže. Premjesti mrvice u kalup. Utisni smjesu na dno i gornje stranice pa ostavi da se hladi. Zagrij rernu na 175°C. Izmiješaj krem sir srednjom brzinom dok ne postane pjenast, oko 2 minute. Pomiješaj šećer, oko ¾ dulce de lechea, kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i so. Miksaj smjesu dok ne postane glatka, oko 2 minute.
Dodaj jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog dodavanja na srednje niskoj brzini. Sipaj tijesto u pripremljenu koru od keksa. Nekoliko puta udari kalupom po podlozi, kako bi nestali mjehurići vazduha.
Stavi kalup u lim za pečenje i sipaj 1 šolju vruće vode u lim. Peci kolač 1 sat ili dok se rubovi kolača ne stvrdnu, a sredina bude još lagano meka. Ugasi rernu i ostavi da se kolač ohladi sat do dva. Izvadi ga iz rerne i kada se ohladi pokrij plastičnom folijom i stavi u frižider na najmanje sat vremena, a najbolje preko noći.
Nožem prođi rubovima kalupa i skini ga. Prelij kolač dulce de lecheom i prema želji pospi sitnom morskom soli. Po želji ga možeš ukrasiti i kupovnim caramel bombonama.
Ultra.ba