Uključivanje putera od kikirikija u ishranu može biti izuzetno korisno za zdravlje te je dobro poznato da ova namirnica pruža niz prednosti za tijelo.
Pun ukus i miris ima zato što se u njemu ne nalaze samo masnoće iz kikirikija, već kikiriki u cjelini. Naime, kikiriki puter se dobija od prženog kikirikija, koji se melje sve dok ne dobije tako finu teksturu kakvu ima puter.
Izvor proteina
Dvije kašike kikiriki putera su dovoljne ako želite da ostanete zdravi i da ga umjereno jedete. Ove dvije kašike imaju oko sedam grama proteina. Zato je ovaj puter s hljebom dobar izbor za doručak ili užinu. Kao hrana bogata proteinima, dok ga jedete duže ćete se osjećati sitim. Ako vježbate, ova namirnica će vam odlično doći jer proteini učestvuju u izgradnji mišića, a kikiriki puter ga ima dosta.
Dobar za srce
Kikiriki puter produžava zdravlje srca. Kao i maslinovo ulje, iako ima dosta zasićenih masnih kiselina, ima i veliki procenat nezasićenih masti koje su dobre za srce i njegov rad, naravno ako se jede u normalnim količinama.
Sadrži zdrave masti
Iako sadrži malo više masnoća, on pored zasićenih ima veći broj nezasićenih masnih kiselina. Ovo znači da je u stvari dobar izvor zdravih masti. Zdravom tijelu je potrebno dobro snabdijevanje zdravim mastima i on je kao maslinovo ulje i avokado njihov dobar izvor.
Bogat vlaknima
Dvije kašike ovog ukusnog putera ne samo da sadrže dosta proteina, već sadrže i dva grama vlakana. Adekvatno uzimanje vlakana je važno za zdravo funkcionisanje tijela. Iako vlakna dobijamo i iz drugih obroka, kikiriki puterom možemo samo da dopunimo njihovo unošenje.
Pun dobrih nutrijenata
Kikiriki puter sadrži proteine, vlakna, zdrave masti, kalijum, antioksidante, magnezijum i još neke nutrijente. Lista dobrih stvari može samo da se nastavlja unedogled. Jedna porcija putera sadrži tri miligrama vitamina E. Pored toga ima i oko 49 grama magnezijuma – što je odlično za građenje mišića i jačanje kostiju te malo vitamina B6. Takođe se u njemu može pronaći i cink, koji nam jača organizam i imunitet.
Recept
Sastojci:
400 g pečenog kikirikija
prstohvat soli
1 kašika ulja (nerafinisanog)
Priprema:
Stavite sve sastojke u multipraktik ili sjeckalicu i meljite ih dok ne dobijete glatku smjesu, a dobijeni puter čuvajte u sterilisanim teglicama u frižideru.
Ukoliko sami pečete kikiriki, neka to bude u rerni na temperaturi od 175 stepeni oko 10 minuta. Kad se malo prohladi skinite ljusku sa njega tako što ćete ga protrljati rukama.
Nezavisne.