U Nürnbergu se peku još od kraja 14. vijeka, kada su prvi prvi put zamirisali u lokalnom samostanu. Nakon što se ispeku, medenjaci se premazuju šećernim sirupom ili čokoladnom glazurom. Sigurni smo da ćeš uživati u ovoj poslastici tokom prazničnih dana.
Od sastojaka za nürnberške medenjake ti je potrebno:
- 150 g lješnjaka
- 150 g badema
- 3 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 90 g kandirane narandžine korice
- 90 g kandirane korice limuna
- 3 kašike meda
- 1 prstohvat soli
- 3 kašičice začina za medenjake
- 1 kašičica naribane korice limuna
- 20 backoblatena (vafer papir) od 70 mm
Za glazuru:
- 120 g tamne čokolade
- 80 g šećera u prahu
- malo limunovog soka ili vode
Priprema nürnberških medenjaka:
Samelji lješnjake i bademe. Kratko izmiksaj ušećerene korice limuna i narandže. Prema potrebi dodaj malo brašna da se ne lijepi.
Miksaj jaja, šećer, prstohvat soli i med dok se šećer ne otopi. Dodaj bademe, lješnjake, 3 kašičice začina za medenjake i limunovu koricu, ušećerenu koricu limuna i narandže. Izmiješaj pa pokrij smjesu i stavi je u frižider na 10 do 12 sati.
Zagrij rernu na 160°C. Veliku kriglu okreni naopako pa na nju stavi po jednu oblatnu, malo nadjeva i ravnomjerno ga rasporedi na visinu od oko 2 cm.PROČITAJ
Slaži medenjake na lim obložen papirom za pečenje pa ostavi u frižideru na 10-15 minuta. Zatim peci medenjake oko 20 minuta. Drži ih na oku da ne zagore. Ostavi ih da se ohlade.
Za glazuru rastopi čokoladu. U drugoj posudi pomiješaj šećer u prahu s malo vode i limunovog soka, dok ne dobiješ gustoću tijesta za palačinke. Dio medenjaka premaži čokoladnom, a dio šećernom glazurom. Pazi da dobro prekriješ svaki medenjak kako bi ostali sočni.
Uživaj u ovoj zimskoj poslastici!
Ultra.ba