Prisutne su uglavnom na prazničnim sajmovima i adventima. Mogućnosti pripreme i sastava ove poslastice su mnogobrojne, od klasičnih sa džemom od šljiva, toplom kremom od vanilije i makom, do onih sa nutelom i rendanim Snickers čokoladicama.
Slobodno u pripremu dodaj neki svoj omiljeni dodatak i uživaj u praznicima uz ovu fantastičnu poslasticu. Ovog puta ti donosimo recept za klasične i neodoljive germ knedle.
Od sastojaka ti je potrebno:
- 250 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 2 jaja
- 50 g šećera
- 100 g maslaca
- 50 – 100 ml mlijeka
- 1 prstohvat soli
- 200 g džema od šljiva
- 50 g maka
Priprema traje oko sat vremena:
U malo mlakog mlijeka namrvi svježi kvasac, dodaj malo šećera i brašna, pa ostavi desetak minuta na toplom.
Pomiješaj oba brašna, dodaj dignuti kvasac, mijesi tijesto dodajući rastopljeni maslac, jaja, so i mlijeko po potrebi da dobiješ fino tijesto. Ostavi da se tijesto pokriveno diže 45 minuta, oblikuj u deblju kobasicu, nožem nareži na dijelove jednake veličine od kojih ćeš oblikovati knedle (8 kom).
Rukom na pobrašnjenoj dasci raširi svaki komad tijesta, stavi u sredinu kašiku džema od šljiva, prstima zatvori tijesto, oblikuj knedlu i odloži na dasku tako da je mjesto spoja ispod knedle. Ostavi da se knedle dižu na toplom oko pola sata.
Knedle kuhaj poklopljene u kipućoj, posoljenoj vodi 5 – 6 minuta. Tople knedle prelij s malo maslaca, pospi mješavinom mljevenog maka i šećera i posluži najbližima dok su tople.
Ukoliko želiš, germ knedle možeš dodatno obogatiti umakom od vanilije.
Od sastojaka ti je potrebno:
- 2 velika žumanjka
- 300 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja
- 25 g šećera u prahu
- 2 kašičice škroba
- 1 mahuna vanilije ili 1 kašika arome vanilije
Dok se germ knedle dižu, pripremi umak. U lonac srednje veličine stavi žumanjke, pa dodaj škrob i šećer. Prereži mahunu vanilije po dužini i sastruži sjemenke u smjesu ili dodaj aromu vanilije. Dobro sjedini sve sastojke. Lagano sipaj mlijeko i vrhnje stalno miješajući. Stavi lonac na laganu vatru i kuvaj 6-8 minuta, stalno miješajući (smjesa ne smije da kipi). Kuvaj dok ne postane glatko i gusto. Sipaj umak preko knedli dok je topao.
Uživaj!
Ultra.ba