Keksići s džemom
Sastojci:
Za testo:
300 g brašna
200 g margarina
80 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
3-4 kapi soka od limuna
džem po želji
Priprema:
Umutite margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte brašno, limunov sok i umesite testo. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji pola sata u frižideru. Napravite loptice i poređajte u pleh obložen pek-papirom. Na svakoj napravite udubljenje drškom varjače ili prstom ako želite malo veće. Tu stavite malo džema. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Baklava rolnice s čokoladom
Sastojci:
12 kora za baklavu
Za fil:
300 g mlevenih oraha
150 g čokolade za kuvanje
150 g mlevenog posnog keksa
6 kašika griza
5 kašika šećera
150 ml vode
100 ml ulja
Za sirup:
500 ml vode
500 g šećera
Za premazivanje:
50 ml ulja
50 ml vode
Priprema:
Sirup: Kada šećer i voda provre, kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne. Fil: U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu. Pomešajte vodu i ulje za premazivanje kora. Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Uradite to sa svim korama. Dobićete šest rolnica. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi.
Orasnice
Sastojci:
150 g mlevenih oraha
150 g margarina
250 g šećera u prahu
100 g brašna
1 prašak za pecivo
Za dekoraciju:
150 g mlevenih oraha
Priprema:
Umutite margarin i prah-šećer. Dodajte orahe, brašno i prašak za pecivo. Mešajte varjačom dok smesa ne počne da se odvaja od posude. Testo podelite na manje loptice (oko 40 komada). Oblikujte ih u valjak pa savijte krajeve jedan ka drugom kao potkovicu. Uvaljajte u orahe I poređajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta.
Alo.rs